Annons:

Högberg om majoriteten:

Makten verkar vara det viktiga för Vimmerbyalliansen, menar Peter Högberg (S).

Högberg om majoriteten: "Makten verkar vara det viktiga"

Det saknas politiska viljeinriktningar hos Vimmerbyalliansen. Det menar socialdemokraten Peter Högberg med anledning av budgetarbetet.
– Jag är inte elak, men vill man vara elak verkar det som att makten är det viktiga, säger han.

Annons:

Budgetarbetet i Vimmerby kommun är på väg att förändras. Kommunstyrelseledamoten och S-toppen Peter Högberg skrev ett blogginlägg efter tisdagens sammanträde där han är starkt kritisk mot majoriteten. 

"Ekonomichefen la fram de ekonomiska anvisningarna och vi från socialdemokraterna våra yrkanden, i form av ett antal utredningsuppdrag. Men från majoriteten så kom det inte någonting. På en direkt fråga när de skulle presentera sina politiska frågor, viljeinriktningar så blev det tyst. Det blir allt mer uppenbart att den sittande majoriteten (Centerpartiet, kristdemokraterna och moderaterna) inte har satt sig i majoritet för att driva en gemensam politisk linje utan enbart för att administrera kommunen och tvinga tjänstemännen driva utvecklingen", skrev han i blogginlägget.

Han ansåg också att majoriteten i Vimmerby saknade politik. 

"Förra året fanns inga specifika satsningar. Nu kanske de lyfter frågan om läslyftet. Att man tidigt i skolan ska lära sig läsa. Men det var pengar från den socialdemokratiskt ledda regeringen som stod för den satsningen. Visst pekade de ut att Campus (högskolecentrum) skulle få mer pengar, men till vad sa de inte… Nu kommer budgeten upp för beslut i kommunstyrelsen i maj. Sedan ska den tas i kommunfullmäktige i juni. Medskicken till förvaltningarna vad de ska fokusera på är tight. Bilden är åter att det inte kommer komma några färdriktningar och de satsningar som görs bygger på riktade statsbidrag från den socialdemokratiskt ledda regeringen…", skrev han vidare.

"Vi hade Gränsö-gruppen"

Till DV säger Peter Högberg att stora delar av förra årets budgetarbete krackelererade på grund av pandemin, men att Socialdemokraterna ändå vill något med kommunen. 

– Vi har politiska viljeriktningar och vill bland annat att kommunen ska bli 17 000 invånare. Det vi är kritiska mot är att det lika gärna kunde ha varit revisionens budget, för det var bara siffror och fördelning och ingen politisk ansats kring vad man ville satsa på. Det är vi kritiska till. Vi är en politiskt styrd organisation och det måste finnas en politisk vilja till varför man vill styra kommunen, säger han. 

Högberg säger att man uppfattat att politiken ska göra ett medskick till tjänstemännen och förvaltningen vid marssammanträdet.

– Man behöver skicka med det politiska så att tjänstemännen kan titta på det. Det blir märkligt att göra en ramfördelning om man inte vet varför en nämnd ska ha så många kronor och den andra så många, om det saknas politisk poäng med det. Vi gick fram med sju utredningsuppdrag i tisdags, för att komma tillrätta med en del problem och en del möjligheter. Så vi därefter kan gå fram med en färdriktning och ta politiska ställningstaganden. Anser vi att varenda unge ska klara skolan med godkända betyg, då måste vi även titta på vad skolan behöver göra, vad socialen behöver göra och vad kommunstyrelsen behöver göra. Då får man fram ett antal åtgärder och utefter det får man satsa pengar. Det saknar vi från den politiska majoriteten. Vad vill de egentligen? frågar sig Högberg. 

Budgetprocessen är för fokuserad på ekonomin, säger han.

– Det är väldigt lite fokus på den politiska viljan. I regionen, där jag är med, jobbar majoriteten fram de politiska riktlinjerna under våren. Därefter jobbar tjänstemännen med de politiska riktlinjerna och skriver fram budgetdokumentet till hösten. Där finns en annan tågordning, men vi tar fram den politiska kontexten. Tjänstemännen kanske återkommer sen och säger att det här går inte nu, ekonomin klarar inte det och så vidare. Men då får man den politiska diskussionen och budgetdebatten i regionen är väldigt lite fokuserad på kronor och ören. Den handlar mer om färdriktningen. Inom partiet är vi överens om att det är dit vi vill. Vi har ett ekonomikontor och vi har controller på förvaltningarna som är experter på kronor och ören. Vi är experter på politiken. 

Anser du att det är stor skillnad från förra mandatperioden? 

– Jämfört med då, när vi hade den här Gränsö-gruppen, då satt vi ned och tittade på färdriktningen och strukturella frågor. Men de ekonomiska problemen överskuggades och det hamnade helt fel med skolor och så vidare, men vi försökte i alla fall ta ett grepp. Inför den förra budgeten tog man läslyft, men det var statliga pengar från den socialdemokratiskt ledda regeringen. Likaså pengar till Campus, det fanns ingen politisk klang i varför man gjorde det. Det var mer praktiskt och det var inte så mycket politik i det.

Kan det inte vara fokus på just kronor och ören Vimmerby behöver nu?

– Både ja och nej. Fortsätter vi med budgetarbete där vi säger att vi har x antal miljoner utöver och sedan fördelar vi x kronor till den nämnden och y kronor till den nämnden, då kommer vi inte rätt. Socialen har otroligt mycket placerade barn, då ger vi dem fem miljoner till för att klara kostnaden på placeringar istället för att komma tillrätta med problemen. Vad behöver vi göra för att inte behöva placera barnen? Den diskussionen och de uppdragen handlar det om att komma tillrätta med. Gör vi det är det ovärderligt. Vi behöver hitta ett nytänk där för att komma tillrätta med problemen och ekonomin. Ibland handlar det inte om att springa snabbare, utan att gå rätt.  

"Finns ingen ingång"

Han ser inga visioner hos majoriteten och inte heller att de kopplar något till vad de gick till val på.

– Vad gick de till val på egentligen? De lägger inga förslag, det är bara kronor och ören. Vi vill ha ett utvecklande politiskt samtal för att Vimmerby kommun ska bli en bättre kommun. Får vi det kommer de ekonomiska förutsättningarna som ett brev på posten. I fullmäktige ville man inte att vi skulle lägga fram vårt fört förslag till budget. Det är väldigt märkligt om politiken inte får lägga sitt förslag på budget.

S är med på de nya planeringsförutsättningarna, betonar Peter Högberg.

– Men nu vill vi skicka med de politiska uppdragen och anvisningarna. Hade vi suttit med i majoritet hade vi gjort det för att tjänstemännen skulle titta på vad som var möjligt och inte möjligt att genomföra. Det är det vi vill ha utrett. 

– Ska man vara elak, vilket jag aldrig är, skulle jag säga att de här tre partierna har strävat efter makten men har inte mer överens än just makten. När vi gick tillsammans med Moderaterna hade vi långa diskussioner för att kunna komma överens och styra.

Är det en fara för Vimmerby om alliansen får fortsätta efter nästa val enligt dig?

– En fara är lite drastiskt, men vi tror att vi har en bättre politik. Det är våra politiska motståndare, men i en kommun av Vimmerbys storlek är det mycket vi är överens om. Det är många saker som är pragmatiska i kommunen. Men vi känner nu att det inte finns någon ingång, det finns inget för oss att slänga in på bordet. Det saknar vi.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt