Annons:

Ytterligare en toppmoderat avgår

Toppmoderaterna i Vimmerby kommun avgår på löpande band. I morse meddelade Ylva Sandström, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, att hon lämnar sitt uppdrag.

Annons:

Anledningen är att hon inte står bakom den budget som Moderaterna drivit igenom, som innebär nedläggning av två skolor och en förskola. Ylva Sandström har inte deltagit i någon av budgetvoteringarna.

– Jag avgår för att jag inte står bakom budgeten. Det finns inga interna stridigheter eller personliga konflikter i mitt beslut och det har nåtts i samförstånd med gruppledningen efter en längre tids samtal, säger Sandström i ett pressmeddelande.

Sedan valet har Moderaterna tappat Micael Glennfalk, Leif Carlson, Claes Roos, Annika Carlson, Håkan Carlsson – och nu då Ylva Sandström. Efter Sandströms avgång har fyra av moderaternes fem första namn på valsedeln antingen lämnat något av sina politiska uppdrag – eller lämnat politiken helt. 

Enligt pressmeddelandet är Sandströms avgång den första som är politiskt motiverad.

– Kommunen befinner sig i en så tuff ekonomisk verklighet att väldigt svåra beslut kommer behöva fattas under hösten, inte minst inom kultur- och fritidssektorn. Det är viktigt att man känner tillförsikt till planen man lagt upp och att besparingarna på sikt kommer göra kommunen starkare.  Ända sedan budgetförslaget presenterades har Ylva haft svårt att förlika sig med det. Till slut är det ju ändå så att man måste kunna leva med sina beslut, säger gruppledaren Marie C Nicholson.

Även Tomas Peterssons kommentar vittnar om kraftiga nedskärningar inom kultur- och fritidsnämnden framöver. Enligt budgetbeslutet ska nämnden spara tre miljoner kronor.

– Jag vet att Ylva verkligen brinner för frågorna inom kultur- och fritidsnämndens område och förstår att det då blivit svårt att besluta om de kraftiga besparingar som nu är nödvändiga. En ordnad ekonomi i kommunen står över det mesta annat och fullmäktige var i juni enigt om den ekonomiskt strama ramen för kultur & fritidsnämnden.

Ylva Sandström behåller sin plats i kommunfullmäktige och i partiets lokala styrelse. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt