Annons:

Nicholson ser ingen kris hos Moderaterna

Fyra av Moderaternas fem första namn på valsedeln har antingen lämnat politiken helt eller något av sina politiska uppdrag. Men gruppledaren Marie C Nicholson ser inte att det är någon kris i partiet. – Absolut inte. Vi får mycket positiv feedback och har många nya medlemmar, säger hon.

Annons:

Det sjätte tunga tappet för Moderaterna blev officiellt i morse. Efter att Ylva Sandström hoppat av sitt uppdrag som ordförande för kultur- och fritidsnämnden har merparten av Moderaternas tyngsta och mest rutinerade politiker hoppat av sina uppdrag eller helt hoppat av politiken.

Sedan valet har partiet tappat Micael Glennfalk, Leif Carlson, Claes Roos, Annika Carlson, Håkan Carlsson – och nu även Ylva Sandström. Men gruppledaren Marie C Nicholson tycker inte att det är kris i partiet. 

– Nej, det kan jag inte säga. Själv ser jag det inte som någon kris i alla fall. Det är inte så att vi sitter utan ersättare, utan vi kan sitta och välja mellan människor till våra uppdrag. Vi har fått många nya medlemmar, vi får mycket positiv feedback från länet och vi har vänt trenden, säger Marie Nicholson (M). 

Men fyra av de fem högst placerade politikerna på listan har hoppat av eller lämnat vissa av sina uppdrag. Är det inte anmärkningsvärt?

– Ylvas avhopp är det enda som är politiskt motiverat. Verkligheten är sådan att det händer saker i ens privata liv och med ens hälsa, som inte går att förutse. Det är därför dessa har hoppat av och det går inte att garantera något. Men det här blir en chans för yngre och nyare politiker, som jag hoppas att de tar. 

Ingen chock

Ylva Sandströms avhopp kom inte som någon chock i den moderata gruppen. 

– Det är inte oväntat. Hon har uttryckt tveksamheter kring budgeten sedan i juni och pratat om det här. Hon kan inte stå bakom budgeten och leva med sina beslut och jag förstår henne. Hon har brottats och våndats, men man måste kunna sova om nätterna. 

Är det ett tungt avhopp?

– Det var tungt när hon tog beslutet, men det var ett tag sedan. Nu tycker jag att vi har vänt trenden. 

Tycker du fortfarande att budgeten har starkt stöd i den moderata gruppen?

– Det tycker jag. Det finns en majoritet för budgeten i partiet.

Peter Högberg kan ta över

Kultur- och fritidsnämnden riskerar att upphöra. Därför kommer man vänta med att utse någon ny ordförande. 

– Vem som tar över är inte bestämt än. Det förs diskussioner om kultur- och fritid ska hamna under någon annan nämnd och under tiden kan det bli en tillfällig lösning, med någon som har erfarenhet av arbetet. 

Kan det bli Peter Högberg (vice ordförande)?

– Det kan bli Peter, men det kan också bli någon i vårt parti. Vi får se vad som händer. 

Kultur- och fritidsnämnden ska spara tre miljoner kronor – vilket är ett mycket tufft sparkrav.

– När kommunen går bättre är det först och främst kulturen som det kommer att skjutas till pengar till, men tills dess går det inte att göra så mycket. Kommunen måste spara, säger Nicholson.

 

 


Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt