Annons:

Nicholson: ”Vi satsar på socialen”

Marie Nicholson (M) håller inte med sin avhoppande partikamrat Ylva Sandström. Foto: Jakob Karlsson

Nicholson: ”Vi satsar på socialen”

Avgående moderaten Ylva Sandström tycker att majoriteten haft fel fokus i budgetarbetet. Moderaternas gruppledare Marie C Nicholson håller inte med. – Våra satsningar inom socialen har inte fått tillräckligt medieutrymme, säger hon.

Annons:

Förra veckan avgick Ylva Sandström från uppdraget som ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Anledningen var majoritetens budget, som Sandström inte kunde stå bakom och som hon dessutom kritiserade hårt. Framförallt för att majoriteten inte gått på djupet med underskottet i socialnämnden.

Partikamraten Marie C Nicholson vill inte kommentera Ylva Sandströms uttalanden.

– Däremot kan jag säga såhär: Vi har gjort stora satsningar på den sociala sidan, men det har inte fått tillräckligt mycket medieutrymme. Vi tillsätter flera nya tjänster inom socialen och vi har redan minskat antalet placeringar väldigt mycket. Vi tillsätter tjänster inom barn- och familjenheten och på beroendeenheten för att vi vill fånga upp människor i ett så tidigt skede som möjligt. Vi satsar även inom personalavdelningen där vi utreder höga sjukskrivningstal för att komma tillrätta med de höga sjukskrivningstalen. Det här är mycket starka satsningar och vi satsar pengar där de kan få bäst effekt.

Tycker du att ni har gått på djupet för att minska de sociala kostnaderna?

– Jag tycker att vi har gjort det. Vi har ett pågående arbete där vi tittar på insatser så tidigt som möjligt. Jag tycker att mycket av kritiken vi får är felaktig. Man måste titta på vad det faktiskt är vi gör med den här budgeten. Neddragningarna är ett resultat av att vår drift är för dyr. Våra inkomster måste täcka utgifterna.

Ylva Sandström menar att SKL-rapporten borde ha använts mer i budgetarbetet?

– Vi har utgått från den hela tiden. Jag tittar på den varje veka och tittar man på den ser man vilka områden vi sticker ut inom. Ett av dem är utbildning om man tittar på hela utbildningsområdet. Vi har dyrare förskola och dyrare gymnasium och vi måste hämta hem det någonstans.

Hur ser du på att oppositionen röstat nej i nämnderna utan egna förslag?

– Det får stå för dem, men det måste vara skönt att vara oppositionspolitiker och bara kunna säga nej utan att ha egna förslag.  

Hur ser du på Centerpartiets ansvar för kommunens ekonomi?

– Jag vill inte kommentera vad de håller på med, för jag förstår inte det. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt