Annons:

Överskottsmålet höjs och 145 miljoner i nya lån – här är alliansens budgetförslag

Jacob Käll (C) är kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby. På onsdagen presenterade Vimmerbyalliansen sitt budgetförslag på en digital pressträff.

Överskottsmålet höjs och 145 miljoner i nya lån – här är alliansens budgetförslag

Vimmerby kommun ska börja låna pengar på allvar igen. 145 miljoner kommer lånas till investeringar 2022. Samtidigt höjs resultatmålet igen.
– Det är fullt möjligt med den ekonomi vi har, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

Annons:

Den styrande Vimmerbyalliansen, bestående av Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna, presenterade på onsdagen sitt förslag till budget inför 2022 i kommunen.

Den stora nyheten är att kommunen ska ta upp 145 miljoner kronor i lån. Detta för att finansiera byggnationen av en ny förskola och ett nytt äldreboende i Nybble. Totalt ska 230 miljoner kronor investeras under 2022.

– Vi har ett stort lånebehov och ett stort investeringsbehov. Vi har god soliditet och har haft ett resonemang med Kommuninvest om att ta upp lån igen. Det är fullt möjligt med den ekonomi vi har och vi känner oss trygga med det, men det är förstås viktigt att hålla i överskottet och nå de resultatmål vi önskar, säger kommunalrådet Jacob Käll (C). 

Av de 230 miljoner kommunen ska investera 2022 går 145 till förskolan och äldreboendet som ska byggas. 

– Det är inte många kommuner i vår storlek som skulle klara av det utan att låna. Det är enorma satsningar vi gör, säger Ola Gustafsson (KD). 

"Att inte göra det är också en risk"

Majoriteten har tidigare signalerat att samtliga investeringar ska vara självfinansierade.

– Allt utom särskilt utpekade projekt. Det här är ett särskilt utpekat projekt, säger Marie Nicholson (M).

Med tanke på den ekonomi kommunen har haft under stora delar av 10-talet, ser ni att ni tar en risk genom att upplåna er igen?

– Vi har ett stort behov av att bygga och att inte göra det är också en risk. Då ökar behovet av hemtjänsttimmar och vi har också lagkrav på att man ska få en plats på särskilt boende efter ett visst antal veckor. När det gäller förskola så hyr vi paviljonger som är väldigt dyra. Det kan vi ta bort om vi får fler platser på förskolan. Det vore en minst lika stor risk att inte göra det här. Vi har också amorterat en del tidigare och dragit ned skuldberget, säger Nicholson.

I oktober 2015 låg 649 miljoner av kommunkoncernens totala skuld på kommunen. Då beskrev ekonomichefen Mattias Karlsson låneläget som en stor risk. I nuläget ligger låneramen på 560 miljoner kronor. Under 2022 utökas det till 705 miljoner kronor. 

– Allt hänger ihop med god ekonomisk hushållning och vi ska tillbaka till ett överskottsmål på minst två procent. Det här är kalkylerat i budgeten, säger Käll. 

85 miljoner ska självfinansieras

Utöver de här 145 miljonerna ska ytterligare 85 miljoner investeras under 2022. Dessa investeringar ska självfinansieras, men vilka dessa är vill man ligga lågt med i det här skedet. 

– Detaljerna kommer senare och är inte tagna än. Det här är ett levande dokument men inte något slutgiltigt. Det kommer göras en prioritering, men vi får återkomma till det, säger Marie Nicholson.

Hur ska ni mäkta med att självfinansiera 85 miljoner kronor?

– Bedömningen är att vi gör det. Vi höjer resultatmålet och får en ökad självfinansieringsgrad. De senaste åren har vi haft 80 miljoner i investeringsbudget, säger Käll.

Men det har ni ju aldrig mäktat med?

– Vi har inte nått upp till det, men man måste också ha en ekonomi för att nå upp till det. Vi har blivit bra på att omdisponera i investeringslistan och målet är att använda hela utrymmet, men vi har inte nått ända fram, säger Nicholson.

– Att investera mindre än vi har budgeterat för är aldrig bra. Investerar vi mindre bygger vi ett berg framför oss. Det handlar om att beta av berget vi har, säger Gustafsson.

"Tagit höjd"

2021 har kommunen tagit upp 30 miljoner i lån för förskolan och äldreboendet. Totalt handlar det därmed om 178 miljoner för de båda projekten.

– Vi har tagit höjd för det här och lånar upp oss för att slutföra projekten, säger Käll.

Byggnationen är planerad att komma igång 2022 och det finns inga pengar avsatta för projekten 2023. Men exakt när förskolan och äldreboendet kan stå klart kan majoriteten inte säga i dagsläget.

– Det är budgeterat för att vara klart 2022.

Nära tvåprocentsmålet

Vimmerbyalliansen budgeterar med ett resultat på 20 miljoner kronor i sitt budgetförslag. Det skulle innebära ett överskott på 1,9 procent av skatter och statsbidrag. Inför 2021 sänktes resultatmålet, men ambitionen redan då var att snabbt kunna höja överskottsmålet igen.

– Vi vill förstås återställa resultatmålet och målet var att göra det med minst en kvarts procentenhet per år. Nu ser vi att vi har förutsättningarna att göra det ännu raskare. Med ett resultat på 20 miljoner kronor återställer vi det nästintill. Det innebär 1,9 procent, säger Käll. 

Alliansen har, vad de själva kallar, ett fritt utrymme på nio miljoner kronor enligt planeringsförutsättningarna. En ny demografimodell används i budgetarbetet vilket innebär att nämndernas ekonomi påverkas av befolkningsutvecklingen. 

Detta medför att socialnämnden får en utökad ram på 3,6 miljoner kronor. Barn- och utbildningsnämnden får samtidigt en minskad ram på 1,1 miljoner kronor. Inför förra året fick båda nämnderna stort tillskott, särskilt socialnämnden som fick en utökad ram med 18 miljoner kronor.

– Vi kommer nu att börja använda den här demografimodellen och barn- och utbildningsnämnden kommer ha färre elever framöver och därför får de en minskad ram. 

Bland satsningarna märks 2,5 miljoner kronor till mötesplatser med mera, en miljon kronor till en lässatsning i första klass och två miljoner kronor på digitalisering. Ett antal hundratusen satsas också på att få ned de höga sjuktalen.

– Vi ser gärna att nämnder och bolag jobbar ännu mer tillsammans än vad som görs. Vi vill trycka på den utvecklingen och har avsatt medel av de här nio miljonerna för att stimulera samverkan. Det är en trend att unga människor mår dåligt och därför vill vi skjuta till en miljon kronor i ettåriga pengar. Där ska barn- och utbildningsförvaltningen tillsammans med socialförvaltningen jobba med konkreta förslag för att stärka upp barn och ungas hälsa, säger Ola Gustafsson. 

– Vi skjuter också till en miljon kronor till lässatsningen. Syftet och målsättningen är att alla ska kunna läsa efter första klass. Det finns redan en miljon för detta 2021 och arbetet påbörjas under hösten. Nu tillskjuter vi ytterligare en miljon.

2,5 miljoner kronor satsas för att snabbare få medborgare i arbete och självförsörjning.

– Det pågår arbete kring att bryta långtidsarbetslöshet och försörjningsstödbehovet. Det arbetet vill vi ska intensifieras. Det här gör också att mötesplatssamordnarna finansieras och kan fortsätta utvecklas. Vi vill bryta en uppåtgående trend vad gäller behovet för försörjningsstöd, säger Marie Nicholson och fortsätter:

– Vi säger inte hur allt det här ska gå till, utan vi pekar ut en riktning. Sedan får förvaltningarna och tjänstemännen komma med de goda förslagen.

Egna budgetar

Kommunstyrelsen var av förståeliga skäl inte enigt. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hade lagt egna budgetförslag. Dessa hoppas vi kunna återkomma till senare. Sverigedemokraterna avstod från att delta i beslutet. Någon votering skedde aldrig. 

Budgeten kommer tas i kommunfullmäktige den 14 juni. 

– Därefter är det upp till nämnderna att ta detaljerna, säger Käll.

Hur är er upplevelse av hur de andra partierna såg på er budget?

– De tycker att vi har tagit till oss av deras idéer och gav oss cred för det, säger kommunalrådet.

Marie Nicholson: 

– Styrkan med vårt förslag är att vi tittat på arbeten, strategier och handlingsplaner som redan finns. Under pandemin har vi tappat mycket fart och därför har vi varit försiktiga med nya planer och nya strategier. Vi vill jobba med det goda arbete som redan genomförs och har genomförts.

Skattesatsen förblir oförändrad 2022, enligt alliansens förslag. En egen artikel om detta kommer senare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt