Annons:

Så var budgetdebatten i fullmäktige – befarar nya nedskärningar

Budgetdebatten i måndags blev relativt spänstig. Foto: Skärmdump

Så var budgetdebatten i fullmäktige – befarar nya nedskärningar

I flera artiklar har vi rapporterat om den budget som kommunfullmäktige fattat beslut om tidigare i veckan. Här kommer en summering av hur debatten lät.

Annons:

Det är inte samma uppskruvade tonläge. Det är inte samma retorik och hårda åtstramningar. Mycket har förändrats i Vimmerbypolitiken de senaste åren, men trots att budgetdebatten hölls digitalt blev det trots allt en relativt spänstig debatt i fullmäktige.

Majoritetens budgetförslag antogs som väntat och den innebär bland annat att kommunen ska ta upp nya lån med 145 miljoner kronor kommande år. Totalt väntas investeringar på 230 miljoner kronor. Lejonparten av dessa pengar går till förskolan och äldreboendet i Nybble. 

Till nästa år förändras också förusättningarna för nämnderna. Rambudgeten baseras på en demografisk fördelningsmodell som ger barn- och utbildningsnämnden 1,1 miljoner kronor mindre än 2021 och socialnämnden 3,6 miljoner kronor mer. 

Skattesatsen på 22,36 kronor per intjänad hundralapp ligger kvar. Detta trots att inga amorteringar är planerade till 2022, vilket var orsaken till att skattesatsen höjdes inför 2016. De ökade intäkterna skulle gå till att betala av på låneskulden.

Majoriteten har också lagt nio miljoner kronor i särskilda satsningar inför nästa år. 

– Den demografiska modellen är en modell som har efterfrågats länge och som blir ett bra stöd i kommande budgetarbeten. Årets budget gör tydlig skillnad för medborgarna. Vårt arbete kommer präglas av att ha medborgaren i fokus och det här blir en nystart för det arbetet, sa Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen. 

Befarar nedskärningar

I själva debatten tryckte både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet på satsningar för att få ner sjuktalen och förbättra arbetsmiljön. 

– Vi behöver lyfta människorna mycket mer. Vi har lagt två miljoner extra att fördela på sådana satsningar, sa Helen Nilsson (S), oppositionsråd i kommunen. Vi försöker få bäring i det vi gör i nästa steg. Vi tror att genom att sänka sjuktalen kan vi hämta pengar till kommunen i nästa steg. 

Lars Johansson (V) menade att nya besparingar – särskilt inom omsorgen – är att vänta.

– Det finns inte pengar för socialnämnden att klara sina verksamheter. Inget parti talar om var man ska ta igen de här pengarna i socialnämndens budget. Var ska pengarna tas? Var ska det skäras? Grundproblemet är ett pressat och stressat arbetsliv. Men majoritetens inställning är att minimera, effektivisera och spara är grundinställningen. Det är ingen annan än Vänsterpartiet som vill angripa arbetsmiljön. 

Ola Gustafsson (KD) ansåg att det var en överdrift.

– Förra året sköt vi till 18 miljoner kronor till socialnämnden. På Lars Johansson låter det som att vi har dragit tillbaka det. Sanningen är att vi ger socialnämnden ytterligare tre miljoner plus en rad andra satsningar. Det pågår också ett effektiviseringsarbete men det är ett arbete som tar tid. Man måste ha tålamod och det är inte ansvarsfullt att år efter år höja en budgetram. 

"Vad ska ni göra sen?"

Emil Larsson berättade om Sverigedemokraternas budget som är ordentligt baserad på majoritetens. Skillnaderna är få.

– Fokus 2022 är mjuka frågor, som psykisk ohälsa och trygghet. Vi vill fokusera på förebyggande arbete och förebygga situationer som kan resultera i en negativ spiral. Vi behöver bredda och intensifiera nuvarande arbete och lägger ytterligare 1,8 miljoner kronor på detta. Vimmerby kommun behöver bli mer attraktiv som arbetsgivare, sa Emil Larsson (SD). 

Lars Johansson (V) var fortsatt missnöjd.

– Alliansen lägger lite, SD lite till och Sossarna ytterligare lite till. Men grundproblemet är för lite resurser. Var ska man göra effektiviseringar och neddragningar? Är det undersköterskor eller omsorgsbiträden som ska plockas bort? När ni pratar om att sänka skatten, säger vänstern att vi vill satsa på människor och grundbemanningen, på lägre sjuktal och en bättre fungerande verksamhet. Vilka konsekvenser får er budget för anställda och brukare i kommunen? frågade han. 

Eva Berglund (S) har lång erfarenhet från socialnämnden och menade att 3,6 miljoner inte räcker långt. Hon angrep en satsning på barn och ungas psykiska hälsa.

– Det kallar du för en kickstart, Marie (Nicholson, reds.anm.) men vad ska ni göra efter kickstarten? Miljonen är endast satsad för i år. Vad ska ni göra sen? frågade hon.

– Det finns ett pågående arbete i både socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden och en plan för att arbeta tillsammans. Det har planerats men inte påbörjats och de här pengarna för att kunna starta upp arbetet tidigare, svarade Nicholson.

Jakobsson stöttade V

Anneli Jakobsson tyckte att Vänsterpartiet lagt en bra budget och deklarerade att hon och Kjell Jakobsson, som numera är politiska vildar, stöttar deras budgetförslag. 

Socialdemokraten Peter Högberg tryckte på att Socialdemokraterna hade högre överskottsmål i sin budget för att klara av amorteringar. 

– Mycket av intäkterna är engångsföreetelser som vi tycker ska gå till amorteringar, sa han. 

Han och hans parti angrep också vad de anser är för många kortsiktiga projekt och ettårssatsningar, särskilt när det gäller barn och ungas hälsa.

– Ni föreslår kortsiktiga projekt som inte ens hinner komma igång. Vi tror inte på det, sa Högberg.

Nicholson replikerade:

– Vi tycker inte om kortsiktiga projekt, men arbetet har släpat beroende på pandemin. Nu skjuter vi till de här pengarna och hoppas att arbetet kan komma igång. Naturligtvis hoppas vi att det kan komma igång så fort som möjligt. Vi har också skjutit till pengar till HR-avdelningen. Det har varit ett ansträngt rekryteringsläge och det kan behövas stöd till våra chefer under en kort period. Det kan göra nytta på kort tid och vara en hjälp för att få ned sjuktalen. 

Gav beröm

Högberg gav då majoriteten beröm för att lyfta några av Socialdemokraternas förslag, men påtalade att hans parti har en ordentlig pott för de här satsningarna.

– Det är lättare att höja ramarna än att sänka dem. Vi tror att kortsiktiga medel kan ha effekt, men det har inte så mycket med Socialdemokraternas budgetförslag att göra. Vi lyssnar på SKR. 

Lars Johansson gav sig då in i debatten igen:

– Det är bra att ni lyfter det här Peter, men ni når inte hela vägen fram. Ni satsar bara lite mer än majoriteten. Vi har sju miljoner endast till grundbemanning och det är där någonstans behovet ligger. 

– Vi satsar pengar där vi ser behov, men vi har ingen sedelpress i källaren på stadshuset. Därför lägger vi 2,5 miljoner på minskade sjuktal. Men det finns mer pengar om det behövs som är ofördelade, sa Högberg.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt