Annons:

Vimmerbyborna får betala lika mycket i skatt nästa år. Foto: MostPhotos

Vimmerby ligger kvar med länets högsta skatt – ska inte amortera något

Skattehöjningen kom till för att amortera på lånen. Men det blir, likt 2021, inga amorteringar 2022. Däremot är skatten på 22,36 procent kvar.
– Jag vill gärna sänka skatten, kanske redan till 2023, säger Marie Nicholson (M). 

Annons:

Det kan tyckas aningen märkligt att skatten i Vimmerby kommun fick så stort fokus under gårdagens budgetfullmäktige. Inget parti hade föreslagit vare sig en höjning eller sänkning av skatten.

Ändå fick Vimmerbybornas skatteutgifter och kommunens skatteintäkter många minuter av debatten. Det var tidigare kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) som först lyfte frågan om sänkt skatt på sittande möte.

– Jag skulle vilja se en skattesänkning med 50 öre. När jag läser prognosen och ser ett så stort överskott för 2021... Jag har sällan under mina tio år varit med om att vi haft en prognos med så stort överskott redan i april. Det brukar se mycket sämre ut och rätta till sig mot slutet. När det redan nu ser positivt ut, vore det väldigt bra att sänka skatten och göra det under den här mandatperioden som Vimmerbyalliansen har styrt, sa hon men förklarade samtidigt att hon inte tänkte yrka på det:

– Jag lägger inte det yrkandet, för jag tror inte att det finns en majoritet för det.

Helen Nilsson (S), som tillsammans med Moderaterna drev igenom skattehöjningen i budgetarbetet 2015, följde upp:

– Vi höjde skatten och det gjorde vi för att det skulle gå till avbetalningar på lånen. Jag ser inte det beskrivet någonstans nu. Det känns mer som att man har arbetat in de här pengarna i budgeten och inte längre avbetalar med de här 15 miljonerna i skatteintäkt. Sänkt skatt tycker jag inte, men vi ska ha en budget i balans. Var har de här 15 miljonerna i amorteringar tagit vägen? frågade hon retoriskt.

"Lättare att höja"

Under 2021 har inga amorteringar gjorts och enligt ekonomichefen Roger Sjögren, som höll en kort genomgång inför budgetdebatten, väntar inga amorteringar under 2022 heller. Dessutom ska Vimmerby kommun ta upp 145 miljoner i nya lån. 

Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, sa att det är lättare att höja än sänka skatten.

– Amorteringarna behövs, men tyvärr har verksamheterna för stora behov. Därför måste man vara försiktig. Det är lättare att höja än att sänka skatten. Jag vet inte var era 15 miljoner finns i er budget, Helen? Jag har inte läst er budget så noga, men jag tror inte att det ligger några 15 miljoner i amorteringar där. Jag vill gärna sänka skatten och kanske redan till 2023. Men vi måste nå tvåprocentsmålet och se till att vi har nämnder som håller budget. 

Nilsson Nachtweij replikerade Helen Nilsson (S):

– Du säger att du står bakom en ekonomi i balans men vill inte sänka skatten. Är du nöjd med att Vimmerby har Smålands högsta skattesats? Hur påverkar det attraktionskraften? Hur bedömer du din politiska insats med södra Sveriges högsta skattesats? frågade hon.

Vänsterpartisten Lars Johansson gav sig också in i skattefrågan.

– Ni pratar om att sänka skatten. Där säger Vänsterpartiet att vi måste satsa på människor och grundbemanningen. Det skulle ge lägre sjuktal och bättre fungerande verksamhet. 

Nässjö har gått om

Peter Högberg (S) ville också säga sitt. 

– Vi socialdemokrater höjde skatten för amorteringar. Att vi ser ut att få ett högre överskott i år beror på intäkter som är engångsföreteelser. Det är framför allt markförsäljningar och det anser vi ska kunna gå till amorteringar. 

Ola Gustafsson (KD) gav sig på både Lars Johansson (V) och Peter Högberg (S).

– Jag hör i debatten att det sägs att vi har Smålands högsta skatt. Det har vi inte längre. Nässjö kommun har högre skatt. Vi har länets högsta och jag vill se sänkt skatt, men man behöver jobba från grunden. Att återställa resultatmålet har varit fokus och det är viktigt att prioritera det före att sänka skatten. Här skiljer vi oss från Vänsterpartiet. Förra året, när vi sänkte resultatmålet, fick vi applåder av vänstern. Vi gjorde det som ett medel för att skjuta till mer pengar till socialnämnden. Vänsterpartiet tycks ha som mål att ha ett så lågt resultatmål som möjligt, sa han och fortsatte:

– Socialdemokraterna frågar om de här 15 miljonerna. Var finns dessa pengar i er budget? Ni är svaret skyldigt. 

Trots att skatten vållade rätt intensiv debatt fanns inga förslag på sänkning eller höjning. Därmed betalar Vimmerbyborna även nästa år 22,36 kronor per intjänad hundralapp. Tillsammans med regionskatten innebär det 34,22 kronor per hundralapp.

Ingen i länet betalar mer än Vimmerbyborna i skatt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt