Annons:

  • Företagets mål om drygt tio år: en miljard i omsättning:

    Human & Hearts mål är att omsätta en miljard kronor år 2030. Dessutom hoppas man på att finnas i fem länder. Foto: Pixabay/Simon Henriksson

  • Företagets mål om drygt tio år: en miljard i omsättning:

    Richard Mårtensson hoppas kunna öppna ett kontor på hemmaplan i sinom tid.

Företagets mål om drygt tio år: en miljard i omsättning: "Drömmen är ett kontor i Vimmerby"

I februari 2018 visste Richard Mårtensson från Vimmerby inte riktigt vad han gav sig in på. Ett år senare vet han.
– Jag skulle nog säga att vi är Sverigeledande när det gäller utredningar om sexuella trakasserier och kränkande särbehandlingar, säger han.

Annons:

Richard Mårtensson, ursprungligen från Vimmerby och tidigare toppchef i Västerviks kommun, lämnade det trygga och säkra jobbet som HR-chef i Falu kommun 2018. Då hade han, tillsammans med två andra, bestämt sig för att starta eget. 

Företaget Human & Heart HR AB har sedan starten förra året haft en enorm utveckling.

– Vi hade en ambition och en dröm, men visste inte riktigt vad vi gav oss in i. Alla vi tre delägare halverade vår lön i början. Vi hade alla tre arbetat som chefer, inom HR och med utredningar tidigare. Jag tror vi alla tre delade en bild av att det fanns ett stort behov. Det är ett allt tuffare arbetsliv, där människor behandlas taskigt. Det är kanske inte alltid medvetet elakt, men det är en tuff press i arbetslivet och det finns mycket problem med kulturer och syndabocksletande. Man har bristfälliga rutiner för hur man ska hantera det och hur det ska fungera, säger Richard Mårtensson när vi träffas under hans visit i hemstaden Vimmerby.

Redan efter ett år var man fem anställda. 2019 ser ut att sluta med en omsättning på 15 miljoner kronor och 13 årsarbetare. 

– Vi sitter i Falun, men finns i hela landet. Jag skulle nog säga att vi är Sverigeledande när det gäller utredningar om sexuella trakasserier och kränkande särbehandlingar. 

Ekonomin inte det viktigaste

Ungefär hälften av uppdragen rör offentlig sektor, andra hälften den privata marknaden. I år kommer företaget att öppna kontor i antingen Malmö eller Stockholm. År 2030 är målet att ha en miljard i omsättning och finnas i fem länder. Inom kort startas också ett nytt dotterbolag.

Men, betonar han nogsamt, är inte de ekonomiska målen det viktigaste. 

– Alla vi som jobbar i det här är utvalda för vi har en ideologisk övertygelse om att det ska vara korrekt och etiskt. Vi vill ha ett schyst arbetsliv. Den drivkraften är så stark att vi vill växa för att få ut våra idéer kring hur det ska göras. Det har funnits olika organisationer som har velat köpa upp oss, men vi vill ha god kontroll på vår egen verksamhet. Egentligen kunde vi nog ha varit en stiftelse. Vi är som en fotbollsförening säger jag ibland, säger Richard Mårtensson och skrattar:

– Vår vision är ett mer medmänskligt arbetsliv. Vi vill vara värderingsstarka och många av de vi anställer har jobbat som poliser, jurister, har personalvetarbakgrund eller lång facklig bakgrund. Vi ska vara på riktigt och ha en genuin omtanke, både om våra egna och de vi möter.

Human & Heart arbetar med en mängd olika sorters utredningar. Viktigt är förstås att ha en rättssäker utredningsmetodik.

– Många av de utredningar vi arbetar med finns det anonymitet kring. Människor kan förlora sina jobb, sin försörjning. Det måste vara rättssäkert genom hela processen.

Det måste vara en mängd utredningar som innehåller händelser som inte hänt och falska anklagelser?

– 15 procent av våra anmälningar är falska. Det kan vara ont uppsåt, en maktkamp, starkt överdrivna uppgifter eller för att man vill sätta dit någon. Vi är helt neutrala och går in helt oberoende. Vi har rätt att utreda vad vi vill och skriver man inte på ett mandatsavtal, där vi får den rätten, så tar vi oss inte an uppdraget. Vi blir uppskattade av både facken och arbetsgivaren.

Värre i offentlig sektor

Det är stora skillnader mellan den offentliga och privata sektorn, enligt Richard Mårtensson.

– Den privata sektorn är betydligt sundare om man tittar på den psykosociala arbetsmiljön. Min syn, efter alla mina utredningar, är att det i den offentliga sektorn finns bra chefer, men att strukturerna är uppbyggda med en politisk del. Många människor hamnar i kläm på grund av politiska diskussioner. Det är inte alltid det logiska, utan det ideologiska, som talar och det gör att individer kan bli brickor i ett politiskt spel. Så jag skulle säga att det definitivt är värst i offentlig sektor. Även det faktum att tjänsteman kan bli politiserade och att politiker lägger sig i driften är tecken för det. Alla våra politiker som exempelvis blir nämndsordföranden eller liknande är inte tränade för det. Det behöver man träna för att vara. 

Att det sker en stor mängd utköp inom kommuner och regioner varje år är ingen hemlighet. Det kostar skattebetalarna stora belopp årligen. 

– Det måste gå att försöka undvika. Människor kan försonas, men det krävs ett antal steg. Det handlar om att våga säga förlåt och kunna gå vidare. I merparten av våra utredningar blir både anmälaren och den utpekade kvar. Metodiken har en läkande effekt. Det vi vill är att få ned det mänskliga lidandet och samtidigt få en samhällsekonomisk bäring i det. Mobbning i arbetslivet kostar 30 till 70 miljarder kronor om året. Det är extrema summor, framför allt om man tänker på att försvarsbudgeten ligger på 40 miljarder.

Richard Mårtensson säger att det är lätt att hamna i de här situationerna, att man inte vågar säga ifrån eller till och med blir en drivande kraft.

– Jag har nog inte alltid varit världens bästa människa i arbetslivet eller skolan. Jag är inte alls stolt över allt jag har gjort. Men det behövs en större ödmjukhet inom arbetslivet. Konsekvensen av vuxenmobbning kan bli oerhört stor.

På gång med bok

Tillsammans med Cecilia Malm, advokat till yrket, är Richard Mårtensson också på gång med en bok. Boken, som handlar om utredningsmetodik, ges ut i slutet av oktober. 

– Det handlar om att skapa bättre utredningar helt enkelt. Man kan säga att vi släpper vår metod publikt.

I framtiden hoppas Richard Mårtensson också på ett kontor betydligt närmare det han kallar hem.

– Jag har längtat hem i 20 år. Jag längtade, som nästan alla andra, bort härifrån när jag gick på gymnasiet. Men jag har längtat tillbaka varje dag sedan jag var 20. Jag har en dotter som är tolv år och jag kommer nog återvända hit så fort hon lämnat gymnasiet. Då blir det Småland igen. Min personliga dröm är ett kontor i Vimmerby eller Västervik. Jag identifierar mig lika mycket med både Vimmerby och Västervik. Jag har levt en stor del av min fritid i Västervik. Jag försöker att vara här nu så mycket jag kan. Vi har ganska mycket uppdrag i södra Sverige, så i stället för att bo på hotell försöker jag utgå härifrån när det går.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt