TUNA PÅ SPELHUMÖR I DERBYT – FÖRNEDRADE GULLRINGEN

IFK Tuna körde över Gullringen i derbyt och Gustavo Borges blev tvåmålsskytt i 5–1-segern. Foto: Ossian Mathiasson

Ett spelglatt IFK Tuna hade chanserna och spelet i kvällens derbyfight mot Gullringens GoIF. De vann helt klart rättvist med förkrossande 5–1 inför 383 åskådare.

Jämfört med förra veckans derby på Tunhamra mellan Tuna och Hultsfred hade kvällens derby mellan kommunlagen Tuna och Gullringen en helt annan hetta och fart.

Tuna hade på det stora hela ett övertag både spel- och chansmässigt i första halvlek och var verkligen på spelhumör under första halvlek. De vände på spelet och hittade fina, kreativa lösningar som ställde till med oreda i Gullringens försvarsområde.

Oavgjort i paus

Tuna tog också rättvist ledningen med 1–0 i 37:e minuten efter att ha varit inne i en positiv period. Anton Carlsson slog ett inlägg som Alexander Swartz, back i Gullringen, försökte få undan men Victor Gustavsson, som gjorde ett mål och två målgivande passningar senast, snodde åt sig bollen och var säkerhet själv i avslutsögonblicket.

Repliken från gästande Gullringen lät inte vänta på sig. Gullringen hade ofta ett tafatt anfallsspel som gjorde det lätt för hemmalagets backlinje men kvitteringen kom i 39:e minuten. Rasmus Bexell krutade in ett frisparksmål från drygt 20 meter som målvakten Mikael Karlsson inte lyckades avvärja.

Fyra mål sista kvarten

Gullringen var rejält tillbakapressade i inledningen av andra halvlek och fick jobba för att freda målet från baklängesmål.

I matchens 65:e minut hade Tuna ett gyllene läge att återta ledningen när Anton Carlssons skott tippades i stolpen av Marcin Muszka och några minuter senare hade Martin Carlsson ett skott över ribban strax utanför straffområdet.

Gullringen hade också en boll i nät under samma positiva Tunaperiod men det dömdes bort på grund av gruff.

Helt rättvist kom Tunas ledningsmål fram till 2–1 i 74:e minuten när Gustavo Borges frispelades av Filip Ingemarsson och tunnlade en chanslös Muszka. I 79:e minuten kom 3–1-målet och återigen stod Filip Ingemarsson för framspelningen till Martin Carlsson som avslutade behärskat i straffområdet.

Kort därpå kom 4–1 när Anton Carlsson observerade att Marcin Muszka var långt ute och chippade över målvakten från långt håll. I 90:e minuten iscensatte Tuna en snabb kontring där Gustavo Borges var sist på bollen och rakade in segermålet fram till 5–1.