Annons:

Lokala fotbollslag får snart börja spela igen – beslut om enkelserier står fast

Om inget oförutsett inträffar kan de lokala fotbollsklubbarna på distriktsnivå räkna med att börja spela matcher i juni. Foto: Ossian Mathiasson

Lokala fotbollslag får snart börja spela igen – beslut om enkelserier står fast

Fotbollslagen på distriktsnivå i Småland får börja spela matcher från den 1 juni. Det tidigare beslutet om enkelserier ligger fast och seriespelet spelas med höstsäsongens matcher.

Annons:

Smålands Fotbollförbund gick för en vecka sedan ut med beskedet att alla distriktsserier kommer spelas som enkelserier 2021 med tanke på att både Region Kalmar och Region Kronoberg förlängt de allmänna råden till och med den 31 maj. Tävlingskommittén har, enligt ett tidigare beslut, sagt att enkelserier ska spelas om det inte går att komma igång med spel senast 22–23 maj. 

"De lokala beskeden kan hamna tokigt"

Folkhälsomyndigheten och regeringen har öppnat för matchspel den 1 juni, vilket innebär att seriespelet kan starta när Smålands tre regioner godkänner spel. 

– Dessa restriktioner ligger till 31 maj och här hoppas vi naturligtvis på en öppning. Förhoppningsvis får vi okej för spel den 1 juni i hela Småland men det kan fortfarande finnas smittskyddsenheter som säger nej och inte tycker att det funkar. Det kommer inte vara tillåtet att spela några seriematcher förrän alla lag i Småland har möjlighet att spela seriematch. Det kvittar om Region Jönköping släpper på det och vill spela en seriematch 5-6 juni så kommer vi inte godkänna det om inte Kalmar- och Kronobergslagen kan spela en seriematch i juni, säger Mats Larlind.

Tror du att lokalfotbollen kan komma igång och spela matcher i juni?

– Om Folkhälsomyndigheten och regeringen ska vända på det så vill det till något exceptionellt i siffrorna med nya smittspridningar eller annat elände. Vi sitter dock med de lokala beskeden som kan hamna tokigt. Det är väldigt lugnt här i Region Jönköping. Jag menar på att det är smittskyddsläkarna i Kronobergs län och Kalmar län som sitter på besluten, det är lite otäckt. De har ingen annan agenda än att minska smittspridningen i deras region. De skiter fullständigt i om det är fotboll, arbetsplatser eller restauranger. Jag tror inte att det centrala beslutet kommer ändras, men vilken känsla har de lokala smittskyddsläkarna för idrottsverksamheten? De har inte varit så intresserade av att ta olika besked för olika verksamheter. De har dragit allt över en kam och sagt stopp. 

Beslut om enkelserier står fast

Beslutet om enkelserier står fast trots att mycket tyder på ett klartecken för spel från och med den 1 juni. I samtliga serier spelas seriespel med höstomgångarna och övriga omgångar, det vill säga vårens matcher, är borttagna från spelordningen. 

– Matcherna ligger kvar på tidigare planerade dagar så länge som inte föreningarna gemensamt kommer in med en matchändring. Matcher får flyttas både till före och efter sommaren utifrån att föreningarna är överens. Några lag har flyttat matcher från augusti till juni för att kanske få spela två matcher innan uppehållet. Något annat lag har flyttat juli-matchen till augusti, säger Mats Larlind. 

Det finns inget som kan göra att ni ändrar er till att spela dubbelserier?

– Sådana frågor och diskussioner har kommit upp men 22-23 maj är vår smärtgräns. Vi har gjort enkäter och få föreningar är intresserade av att spela matcher under sommaruppehållet och i november. Veckomatcher, ja, några stycken lag. Men det är också svårt. Det finns de som säger att de kan spela veckomatcher, spela på sommaren och spela hur länge som helst. Har man jobbat här i 15 år så vet man att det inte är så enkelt. Det är lätt att tro, tycka och säga men det är inte lätt att få till ett genomförande. 

Så blir det med kvalspelet

Han berättar att träningsmatcher får bokas in från den 1 juni så länge inga regioner ställer sig i vägen.

– Det är inga konstigheter med att köra igång träningsserier. Vi har också lagt in träningsmatcher i parti och minut i några dagar. 

Hur blir det med kvalspel mellan de olika serierna?

– Det blir precis enligt planen, förutom kvalet upp till division 3 på herrsidan. SvFF har redan tagit bort kvalet då division 3 ska spelas till mitten av november. Hade kvalet legat kvar så hade våra division 4-lag varit tvungna att spela fram till november om de inte skulle ha ett uppehåll på en månad. Det är bara seriesegrarna som flyttas upp till division 3. Kval från sexan till femman samt från femman till fyran spelas precis som vanligt. Den enda förändringen är att det blir tre lag i grupperna till kvalet till femman. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt