Annons:

Tobo går över till vintersäsong – kan börja summera ett tufft 2022

Magnus Hultgren, pro och kanslichef på Tobo, kan börja summera ett tufft 2022. Foto: Lotta Madestam

Tobo går över till vintersäsong – kan börja summera ett tufft 2022

På måndag stänger Tobo GK greenerna och går över till vintergreener. Samtidigt kan man summera en sämre säsong än under pandemiåren.
– Vi har tappat en del medlemmar, säger Magnus Hultgren, kanslichef och pro på anläggningen.

Annons:

Tobo Golfklubb kommer att stänga de ordinarie greenerna på måndag. Samtidigt är vinterngreenerna då klara cirka 20 meter framför de ordinarie greenerna, så för den som är golffrälst går det att fortsätta spela hela tiden.

– Det här brukar slå på några veckor och förra året stängde vi greenerna ännu lite tidigare. Det har med kyla, fuktighet och så vidare att göra. Nu har vi hög svamptillväxt och vi måste sätta in åtgärder för att bekämpa det och för att vi ska kunna ha bra greener till nästa säsong. För golfarna, som är ute och spelar oavsett när på året, så stänger vi ju inte banan utan den är öppen för vinterspel, säger Tobos pro Magnus Hultgren. 

Hur har den här säsongen varit?

– Den har varit betydligt sämre än den förra. Många av de golfare som började under pandemin har försvunnit ifrån oss. 

Har 750 medlemmar

Det har gjort att medlemsantalet är nere på 750 för Tobo GK.

– Det är ingen katastrof, men vi har tappat en del medlemmar. Att resultatet blivit dåligt beror framför allt på elpriset och bensin- och dieselpriset skulle jag säga. Vi klarar oss på det här antalet medlemmar, men vi skulle gärna vilja ha mer personal på banan och då behöver vi fler medlemmar. Det är de som är grunden i vår verksamhet och greenfeegäster och övriga intäkter är mer en bonus. 

Beror det på att en del återvänt till andra aktiviteter när samhället öppnats upp mer?

– Jag skulle nog tro att det är så. Golfen var en av få fritidsaktiviteter man kunde ägna sig åt under pandemin. Samtidigt passar det inte alla och en del tyckte kanske att det blev lite för dyrt. År två som golfare kostar lite mer pengar och en del kanske inte tyckte det var riktigt så roligt som man förväntat sig. Det är jättesvårt att säga varför folk lämnar oss. 

"Ett jätteproblem"

Under 2021 levererade man också en ganska dålig produkt, medger Magnus Hultgren.

– Jag ska vara helt ärlig och säga att det var en ganska dålig produkt då. Jag kan tänka mig att några bytt klubb för det. Folk är som folk är, brukar jag säga. Vi har att göra med levande material och bara för att det är dåligt i några månader, så är det inte alltid dåligt. I år har vi haft en bra produkt och vi vill förbättra det ytterligare till nästa år, bara vi har vädergudarna med oss på vår sida.

Hur ska ni göra för att locka ännu fler?

– Det är ett jätteproblem och i år är det en bottennotering över hela Sverige med nya golfare. Kanske är det en rekyl av det som var under pandemin. Normalt sett, sedan jag kom till Tobo, har det legat stadigt på 50 nya per år. I år kommer vi inte ens upp i 20. Det är skrämmande och varför det är så har varken jag eller golfsverige någon aning om. Kanske är det en rekyl och att folk började resa och umgås på andra sätt. 

En större analys ska göras längre fram i vinter.

– Vi har inte satt någon plan för nästa säsong ännu, men någonstans måste vi göra det för att höja intresset ytterligare. Det handlar inte bara om golfen, utan också om helheten med Storebro och Fredensborg. Det är något vi kommer titta på under vintern. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt