Annons:

VIBK-stjärnan snittar över tre poäng per match: ”Var inte beredd på det”

Vimmerby IBK är med i toppstriden i division två och Jonatan Green har startat säsongen utmärkt. Foto: Ossian Mathiasson

VIBK-stjärnan snittar över tre poäng per match: ”Var inte beredd på det”

Med ett nytt spelsystem trodde Jonatan Green att poängproduktionen skulle minska. Verkligheten har blivit en helt annan för Vimmerby IBK:s forwardsstjärna.
– Jag var inte beredd på att det skulle gå så här bra poängmässigt, säger Jonatan Green inför dagens bortamatch mot Gnosjö.

Annons:

Jonatan Green har i flera år varit Vimmerby IBK:s klarast lysande stjärna. Säsongen 2014/15 gjorde han 69 poäng i division två, året efter blev det 67 poäng och förra säsongen 63 poäng.

I år trodde han på en minskad poängproduktion, inte bara för sig själv utan för hela den fruktade förstakedjan. Men så har det inte alls blivit. Green har varit strålande så här långt och toppar seriens poängliga med 19 poäng (15+4) på sex matcher. Kedjekamraterna Victor Wall (15 poäng på sex matcher) och Kim Karlsson (10 poäng på fem matcher) har också startat bra. I senaste matchen, 8-5 mot Hovshaga, gjorde trion samtliga VIBK:s mål.

Är du förvånad över att det har gått så bra?

– Jag vet inte. Det känns som att jag har gjort fler poäng föregående år, men så är det ju inte. Man tänker inte på poängen på samma sätt den här säsongen. Vi har ett nytt spelsystem och alla har varit beredda på att det inte kommer göras lika många poäng i år. Eftersom vi inte släpper in lika mycket mål känns det som att vi kan spela mer avslappnat och då kommer målen ändå, säger Jonatan Green.

Fler lagsegrar

Jonatan Green har alltså snittat över tre poäng per match så här långt. Albin Sköld, Vetlanda, är tvåa i poängligan med 16 poäng på sex matcher.

– Vi bryr oss inte vem eller vilka som gör poängen, det är skit samma. Jag ser hellre att vi vinner med 6-4 och att jag gör en eller två poäng än att vi vinner med 15-10 och jag gör fem poäng. Det blir fler lagsegrar när vi spelar på det sättet som vi gör nu.

Har du startat en säsong så här bra tidigare?

– Det är tveksamt. Jag tror att jag gjorde 27 poäng fram till jul förra säsongen och då hade vi spelat tolv matcher. Och nu har jag gjort 19 på sex matcher.

”Utvecklas hela tiden”

Att det är kedjan med Green, Wall och Karlsson som anför VIBK är förstås ingen överraskning.

– Det är skönt att vi gör mycket poäng, så klart. Det tyder på att vi utvecklas hela tiden och att vi klickar bättre och bättre. Vi hittar varandra på ett riktigt bra sätt, det känns som att det alltid är någon av oss som är fri. Däremot märker vi snabbt att om vi blir stillastående så plockar motståndarna bort oss ganska enkelt.

Ovanligt bra start

Inför säsongen kändes det oklart hur bra VIBK skulle klara sig i division två. Resultatet har varit klart godkänt. Vimmerby är tre poäng från serieledning och har mött samtliga fyra lag som de har före sig i tabellen.

– Jag tror inte att vi har inlett så här bra på många år om man kollar på poängen. Vi brukar ju ha en tendens att tappa i början. Det skulle vara helt underbart om vi kunde vara topp tre vid juluppehållet. Jag tycker att vi ska ta fem segrar på de här fem matcherna som är kvar. Vi får inte underskatta något lag, men har vi en bra dag tycker jag inte att vi ska tappa poäng i de matcherna.

I kväll möter Vimmerby nästjumbon Gnosjö på bortaplan.

– Det verkar vara ett lag som är bättre mot bättre motstånd så det blir säkert tufft, säger Jonatan Green.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt