Annons:

Bjerkert har gjort sitt första Sixdays som förbundskapten:

Calle Bjerkert är numera förbundskapten för det svenska endurolandslaget. Foto: Arkivbild

Bjerkert har gjort sitt första Sixdays som förbundskapten: "Olika världar"

Vimmerbysonen Calle Bjerkert har gjort sitt första Sixdays som förbundskapten för det svenska endurolandslaget. Han är nöjd med vad förarna gjorde i Italien.
– Vi har infriat förväntningarna med råge, säger Bjerkert.

Annons:

Den välkände enduroåkaren Calle Bjerkert har tagit på sig förbundskaptensrollen för det svenska endurolandslaget. Den gångna veckan har han tillsammans med förarna varit iväg på Sixdays i Italien. Det var hans första Sixdays som förbundskapten.

– Det har varit helt fantastiskt. Vi var nere en vecka tidigare jag och alla förare, och hade en vandring på 20 mil. Jag tycker att det har gått jättebra. Både juniorerna och seniorerna har kört fantastiskt bra, säger Calle Bjerkert.

För seniorerna, med bland andra Albin Elowsson i laget, blev det en fjärde plats. Juniorerna knep en bronsmedalj med sig hem till Sverige.

– Det är en övergodkänd insats, måste jag säga. Vi har infriat förväntningarna med råge. Bakom det ligger ett hårt och gediget arbete. Vi trodde vi kunde få med oss en medalj om juniorerna fick till det. 

"Svensk enduro mår bra"

I seniortävlingen hade Sverige tre stora enduronationer framför sig i form av Italien, Spanien och USA. 

– Det här är ett tecken på att svensk enduro mår bra, säger Calle Bjerkert.

Hur långt skulle du säga att det är upp till de här nationerna?

– Det är en helt annan typ av enduro utomlands. Det är väldigt olikt svensk enduro. Här är det stenhårda gärden, så det är lite som att jämföra ishockey och bandy. Det som krävs är att åka ut mer internationellt, för det här nytt för många. För oss nordbor är det ganska lite medial uppmärksamhet också. I de här länderna är det en helt annan mediabild och helt andra pengarna. För att vi ska kunna hävda oss ännu bättre krävs det mer pengar, för det här är helt olika världar vi tävlar i. Våra grabbar har ett heltidsjobb och får göra det här på sin fritid.

Vad kan du dra för lärdomar av ditt första Sixdays?

– Det är att enduro är en individuell idrott, men här kör vi som ett lag. Det handlar om att jobba vidare på lagkörningen, även om alla var föredömliga och hjälptes åt. Det var ett riktigt lagarbete och alla sporrade varandra.

Hur var det att stå vid sidan av och vara förbundskapten?

– Det var en konstig känsla, men det är min nya roll. Klart jag var sugen på att köra själv också, men nu har jag den här rollen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt