Annons:

Så går det för VMS-förarna i kåsan - stabil start av Blom

Oscar Blom har svarat för en stabil start i Novemberkåsan. Nu väntar den tuffa och långa nattetappen. Foto: Privat

Så går det för VMS-förarna i kåsan - stabil start av Blom

Klassiska endurotävlingen Novemberkåsan är igång i Gävle. Vimmerby MS har fem förare på plats och bäst i den inledande dagsetappen har det som väntat gått för Oscar Blom.

Annons:

Vid klockan nio på lördagsmorgonen gick starten för årets Novemberkåsa, som körs i skogarna runt Gävle. Dagsetappen bestod av ett varv med totalt fem specialsträckor.

När dessa sträckor nu har avverkats är det som väntat Albin Elowson, FMCK Skövde, som har tagit kommandot i tävlingen. Elowson är drygt en och en halv minut före tvåan Pontus Högberg från SMK Gävle. Trean Micke Persson, Karlskoga EK, är ytterligare tre minuter bakom ledaren. Fyra i tävlingen efter de fem första sträckorna är junioren Marcus Adielsson från Tibro MK. Han är hela tretton och en halv minut efter Elowson.

Martinsson näst bäst

Av de Vimmerby MS-förare som är på plats är det Oscar Blom som har störst chans att få till en framskjuten placering och det är också Blom som har startat bäst av VMS-förarna. På de fem inledande sträckorna har han placerat sig som bäst på en total 21:a plats och som sämst som 26:a. I sammanställningen ger det Blom en 23:e-plats inför nattetappen.

Inför tävlingen sa Vimmerbykillen att målet är att köra in bland de 15 bästa i Novemberkåsan.

– Jag har sagt att jag ska kvalificera mig till elitförare i år och eftersom jag inte har kört SM måste jag vara topp 15 i kåsan för att klara det. Om jag inte kör ner mig för mycket och inte kör sönder hojen ser jag att jag kan vara med där, sa Oscar Blom när vi pratade med honom dagen innan tävlingen.

Näst bästa Vimmerbyförare efter dagsetappen är Viktor Martinsson på en 66:e plats. Junioren och kåsadebutanten Dennis Rotebäck 71:a medan Niklas Fransson är 72:a. Den femte VMS:aren, Pierre Näsholm, ligger på plats 106.

Tuff natt att vänta

Nattetappen, som består av två varv och totalt nio specialsträckor, inleds klockan 17.30.

Ett 20-tal förare av de cirka 135 startande har brutit kåsan redan under dagsetappen. Inför starten av nattetappen har ytterligare ett tiotal tvingats ge upp. Räkna med att det blir många som tvingas kasta in handduken även i mörkret.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt