Annons:

Vimmerbykillen klar för SM – en deltävling arrangeras i Hultsfred

Richard Loord, till vänster, ska tävla i SM i drifting i år. Foto: Ossian Mathiasson/Arkiv

Vimmerbykillen klar för SM – en deltävling arrangeras i Hultsfred

Richard Loord har sysslat med drifting i fem år. Nu ska han för första gången tävla i SM – efter att ha satsat mer seriöst.
– Jag är inte så mycket för drömmar, men det är riktigt roligt, säger han.

Annons:

Förra året tävlade Richard Loord i RM och blev tia. Han tog sig till Riksmästerskapet via Sverigecupen – och i med tiondeplatsen i RM är han klar för SM-serien.

– Det tackar man såklart inte nej till. Det var 49 förare som tävlade och vårt team blev tia. Nu ska jag gå upp en klass och förra året var det första jag tävlade på allvar. Jag lägger mycket tid på föreningsarbete, men nu lägger jag lite mer tid på mig själv och kände att jag ville börja tävla, säger Richard Loord.

Är det här en dröm du har haft länge?

– Jag är inte så mycket för drömmar och sagor, men det är riktigt roligt. Det ska bli jäkligt skoj och jag siktar mot toppen som alla andra.

"Blir som en familj"

SM-serien avgörs över fyra olika deltävlingar dit 46 tävlande är kvalificerade. 

– Det är helt enkelt så att man tävlar i par mot varandra och så är det ett poängbedömningssystem. Det bedöms ungefär som konståkning, det är det drifting handlar om kan man säga. Det är ett rätt avancerat bedömningssystem och det fungerar som elimineringssteg. Man kör hela vägen upp till final, så det är en eliminering hela vägen till finalplatsen. Tar man sig till final blir det mycket körande och det krävs ett bra team och bra sponsorer.

I Richard Loords team ingår fyra till fem personer.

– Det är givetvis kompisar som blir mina tränare i slutändan och vi blir som en egen liten familj. Många av dem är också drivande i motorklubben i Hultsfred.

Hur mycket pengar lägger du på det här?

– Förra säsongen kostade nog rent ekonomiskt 150 000 kronor. Jag hade lite problem med motorn förra året och går något sönder så går det sönder på riktigt. Därför är det viktigt att ha bra sponsorer eftersom det är en hobby som kostar mycket pengar. Jag söker sponsorer aktivt och tackar inte nej till någon som vill hjälpa till. 

"Alltid en fördel"

Den första deltävlingen körs på Mantorp i slutet av april. En av SM-deltävlingarna kommer att vara i Hultsfred i år. Den deltävlingen körs den 10-11 augusti.

– Vi har aldrig haft SM här tidigare. Vi har haft Sverigecupen, men SM är förstås större. 

Hur stor fördel blir det för dig?

– Det är klart att det är en fördel att köra på sin egna bana. Jag kan varenda vrå så att säga. 

Vad har du för förväntningar på SM för egen del?

– Det är svårt att säga. Jag har bara tävlat på allvar i ett år, men jag hoppas på topp tio i år också. Det handlar om att sikta på att ha en stabil bil och ett starkt team. Det är viktigt att grejerna funkar och att vi har koll på vad vi gör, det handlar mycket om taktik. 

"Tror inte vi mäktar med det"

Richard Loord har även tankar på att köra utomlands i framtiden.

– Det finns utlandsserier och vi var lite sugna på att köra i Tyskland i år, men den tävlingen är precis efter Hultsfreds SM-tävling, så jag tror inte vi mäktar med det. Eventuellt ska vi ut och köra utomlands nästa år. Svenska driftingförare håller otroligt hög nivå, men det är alltid kul att komma iväg.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt