Annons:

Vänsterpartiet: Majoritetens budget är inte hållbar

Kris eller katastrof? Så drastiskt kan man faktiskt beskriva de politiska utmaningar Vimmerby står inför.

Annons:

Den kris som kommunens ekonomi befinner sig i kan inte ha undgått någon. Vi har för höga kostnader i förhållande till vad vi får tillbaka. Det samtidigt som kommunen genomfört dyra investeringar under kort tid har bäddat för den krisartade ekonomin. Den politiska ledningen har uppenbarligen inte kunnat hantera dessa problem och kommunens ekonomi, varken den tidigare alliansen, med M, C, Fp och Kd, eller den nuvarande lila majoriteten.

För att inte krisen ska bli värre krävs det politik som kommer tillrätta med problemen. På allvar. Risken är annars stor att vi vid den här tiden nästa år kommer slåss mot ännu fler hot om nedskärningar. Om det blir så kan vi inte längre prata om kris för kommunen, då är katastrof ett mer passande ord.

Majoritetens förslag misslyckas

Problemen vi står inför är dubbla. Vi måste komma till rätta med underskotten så att vi kan börja betala av kommunens stora skulder, men samtidigt göra det på ett sätt som inte förstör människors liv och vardag och som inte skadar människors förtroende för kommunen.

Förslagen från majoriteten misslyckas tyvärr med båda. Nedlagda landsbygdsskolor gör många familjers livssituation omöjlig. En i praktiken raserad kulturskola är inte bara ett enormt slöseri när en av de bäst fungerande verksamheterna i kommunen försvinner, utan gör också kommunen själsligt fattigare. Dessutom kommer den besparing på kosten om 2 miljoner som majoriteten ännu inte har sagt något om med stor sannolikhet en tredje gång väcka invånarnas ilska.

Trots dessa drastiska åtgärder lägger majoriteten en budget som troligen inte kommer till rätta med ekonomin. Där kommunen står idag räcker det inte att på pappret göra ett plusresultat 2016. Vi måste vara trygga i att det faktiskt blir verklighet också, om vi inte ska tvingas slåss mot fler nedskärningar av välfärden nästa år. Majoritetens budget har inte den tryggheten.

Det är fel profil i effekten av majoritetens åtgärder, genom att resultatet för kommunen blir tillräckligt starkt först om några år. Det räcker inte med en trygg och stark ekonomi om några år, kommunen måste komma på fötter nu.

Önsketänkanden

Majoritetens budget lider också av önsketänkande i alldeles för stor utsträckning, önskningar som riskerar att inte slå in. Det är ingen hjälp för kommunen på sikt. Mer än 10 miljoner lägre kostnad räknar majoriteten att det ska bli genom färre sjukskrivna, mindre försörjningsstöd, färre placeringar från socialtjänsten, snabbare hemtagning av äldre från sjukhusvistelse och effektivare äldreomsorg.

Naturligtvis jobbar alla i kommunen för att få en bättre, och även ekonomiskt mer hållbar, verksamhet. Men att förlita sig enbart på det arbetet för att lösa Vimmerbys allvarliga ekonomiska situation riskerar att straffa sig dubbelt. Visst kan planerna slå in, men de kan också slå åt andra hållet, med ökade kostnader. 

Nu är det ekonomiskt förnuft och inte önsketänkande kommunen behöver. När majoriteten samtidigt tar bort viktiga och välfungerande verksamheter och allvarligt skadar förtroendet och framtidstron i Vimmerby är vi väldigt oroade över utvecklingen.

Redan inför budget förra året påpekade Vänsterpartiet det här och lade fram förslag som var betydligt starkare än majoritetens. Hade de lyssnat då hade kommunen haft ett bättre utgångsläge nu.

Människor ska trivas

Vad kommunen behöver är andrum för både personal och medborgare, inte ständig press och konflikt. Det är en förutsättning för att vi gemensamt ska kunna jobba för ett bättre Vimmerby. Målet är inte ekonomin i sig, utan att människor ska trivas och må bra i kommunen. Låga kostnader och en ekonomi i balans är bara en konsekvens av att kommunen fungerar som den ska.

Under våren arbetade Vänsterpartiet fram ett eget budgetalternativ i detalj. Det stora engagemanget kring skolfrågan gjorde att vi istället kompromissade fram ett budgetförslag med Miljöpartiet, Centern och Kristdemokraterna, som kunde tänkas locka tillräckligt med röster i fullmäktige.

Tyvärr räckte det inte, utan majoriteten höll benhårt fast vid skolnedläggningar. Därför är det budgetförslaget överspelat, och inom kort kommer vi i Vänsterpartiet presentera vårt eget alternativ för hur kommunen ska styras in i framtiden.

Eftersom vi inte har plats i några nämnder har vi ännu inte lyft våra förslag. Vi kommer göra det i samband med att kommunstyrelsen behandlar sin budget om två veckor. Vår budget är starkare och tryggare på alla sätt: Den tar inte bort viktiga vardagsfunktioner, den ger ett bättre ekonomiskt resultat, och den bygger inte på 10 miljoner ”önsketänkande”.

Vi kan bara vädja om att majoriteten den här gången förstår allvaret och tar det till sig.

Lars Johansson och Jens af Ekenstam Stenman

Vänsterpartiet Vimmerby

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt