Annons:

Nu blir Pelarne skola en mötesplats – till glädje för hela kommunen

Pelarne skola får bergvärme. Foto: Körsbärskullens ekonomiska förening

Nu blir Pelarne skola en mötesplats – till glädje för hela kommunen

I dagarna råder full aktivitet i Körsbärskullen, Pelarne där man borrar för bergvärme. Det är Körsbärskullens Ekonomiska Förening som beställt installationen av IVT Center i Vimmerby. Håkans Energibrunnar i Ankarsrum borrar hålen och uppger att man kommer att borra 4 hål om totalt 840 meter.

Annons:

Energiförbrukningen i skolbyggnaden har genom åren debatterats flitigt. Från kommunalt håll har man hävdat att det skulle bli för dyrt med bergvärme. En kostnad på 1, 2 miljoner har nämnts i sammanhanget.

När privata fastighetsägare började installera bergvärme för drygt 40 år sedan valde kommunen att fortsätta värma skolan i Pelarne med olja. En förbrukning på 12 m3 /år och 32 ton koldioxid i utläpp, samt direktel till den stora idrottshallen.

Efter att Körsbärskullens Ekonomiska Förening övertog skolbyggnaden, har målet varit att kunna byta ut den gamla oljepannan, den sista kommunägda som man tvingades ta över från kommunen. Föreningen har haft stora problem med att kunna finansiera installationen på totalt 630,000:-, men beviljats 50 % av Klimatklivet. 

*

Till den kvarvarande insatsen om 315,000:- har man lyckats få en tillfällig finansiering. Vid en utfrågning av politikerna i Tuna Bygdegård för några veckor sedan, anordnad av LRF, uttalade sig dock samtliga partier utom (L) för att stödja föreningen ekonomiskt för installationen av bergvärmen.

När värmefrågan nu är löst, kan föreningen koncentrera sig på övrig renovering av skolbyggnaden och framtida aktiviteter.  Nya medlemmar strömmar dagligen till och almanackan börjar fyllas med aktiviteter. 

Den 3.e oktober kommer SVT:s tidigare sportreporter, numera Pelarnebon Jan Lorentzon och berättar om Olympiska skandaler. Den 9.e november blir det stort Raggmunksgille med underhållning. Konfirmationsläger och kurser är inbokade, bl.a. vegetarisk matlagning.

På föreningens hemsida körsbärskullen.se kan man numera boka tider i idrottshallen samt övriga lokaler.  Pelarneborna på väg att nå sitt mål, att den kära skolbyggnaden skall finnas kvar för bygdens folk och återigen bli till en naturlig mötesplats. Den kommer att sjuda av liv o rörelse, till glädje och nytta för Pelarne och hela kommunen.

Leif Haraldsson

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt