Annons:

Larssons jultal stängde fullmäktigeåret – här kan du läsa det i sin helhet

Fullmäktiges ordförande Leif Larsson (C) höll sitt jultal i går. Foto: Arkivbild

Larssons jultal stängde fullmäktigeåret – här kan du läsa det i sin helhet

I går avslutades fullmäktigeåret. Det hela avrundades med ett jultal av fullmäktiges ordförande Leif Larsson (C). Här kan ni läsa det i sin helhet.

Annons:

Vi närmar oss en ny jul och ett nytt årsskifte. Jag vill på detta sätt reflektera över det gångna året.

Runt om i världen har vi drabbats oro och oroligheter. 

Många länders innevånare upplever en försämrad demokrati. 

Kraftiga väderfenomen av olika slag har skördat liv och försatt många människor i svåra situationer. Det är alltmer uppenbart att klimatförändringarna påverkar vårt sätt att leva och förutsättningarna för framtiden. Fns Klimatmöte, COP28 i Dubai gav inte det positiva resultat vi hade hoppats på, men ger ändå ett visst hopp för framtiden. 

Det pågår krig i vår närhet, Rysslands orättfärdiga invasion i Ukraina fortgår och ett nytt krig i Mellanöstern har blossat upp.

Vårt lands säkerhetspolitiska läge har försämrats under året, inte minst för oss i Kalmar län. Vår ansökan till att bli medlemmar i försvarssamarbetet NATO har ännu inte godkänts, mycket på grund av Erdoğans och Orbáns nära kontakter med Ryssland. Jag hoppas att de besinnar sitt ansvar och låter Sverige bli fullvärdig medlem. 

Oron bidrar också till ekonomisk nedgång med stigande räntor och följande arbetslöshet.

Tyvärr så finns det en hel del saker som, med rätta, inger oro.

Påverkar också oss

Allt detta som jag nämnt, påverkar också vår situation i Sverige och i Vimmerby. Våra företag är i de flesta fall starkt påverkade av situationen i och utvecklingen i världen. I ekonomiskt goda tider är det positivt för oss och för den välfärd som vi tillhandahåller. Just nu är vi utsatta för det motsatta. Den kommunala ekonomin viker och prioriteringar blir allt mer nödvändiga.

Om vi snävar in perspektivet hem till Vimmerby så kan vi ändå konstatera att vårt näringsliv går bra. Vi har i grunden starka företag och duktiga entreprenörer. Vår tillverkande industri och besöksnäringen går bra. Vi har en kommersiell och offentlig service som är väl utbyggd om vi jämför oss med många andra medelstora kommuner i Sverige. Och, notera särskilt, vi har ett varumärke som står sig gott. Ett varumärke som de flesta andra kommuner ser med avund på.

Vi har också ett kitt människor emellan här i Vimmerby. Föreningslivet står sig starkt.  Vi bryr oss om varandra och tycker om att ta ansvar för saker tillsammans. Allt det här är positivt. ”Vimmerby Tillsammans” är något som bär.

I kommunen har vi ett läge som är utmanande. Vi har obalanser i ekonomin som måste rättas till. Varje förtroendevald, varje nämnd och styrelse samt varje medarbetare är viktig i detta arbete. Här i fullmäktige hoppas jag på en fördjupad debatt om hur får rätsida på ekonomin. Det kräver i sin tur en vilja att ta ansvar, en vilja att lyssna och en vilja att bidra. Det gäller var och en av oss.

Tackar många

Jag vill slutligen rikta ett tack till dig som engagerat dig för Vimmerby kommuns bästa. Som förtroendevald har du en unik möjlighet att göra din röst hörd och att vara med och påverka.

Jag vill också rikta ett stort tack till vår stab av tjänstepersoner som bistår i vårt demokratiska arbete.

Stort tack också till media som följer kommunens arbete och rapporterar från arbetet i fullmäktige, styrelser och nämnder.

Vi avslutar nu det här arbetsåret med att fira jul och nyår. Passa på att njuta av ledigheten och sällskapet av familj och vänner.

En sak är jag helt klar över. 2024, som fortfarande är ett oskrivet blad, kommer att bli ett år fullt av arbete för kommunens bästa.

Med de orden till dig som lyssnar vill jag önska dig en god jul och ett gott nytt år.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt