Annons:

Debatt:

Landsbygdspartiet oberoende har skrivit en debattartikel om stad och land. Foto: Landsbygdspartiet oberoende

Debatt: "Behöver satsa nu – innan mer service monteras ner"

Vimmerby kan få ett nytt parti i kommunfullmäktige efter valet. Det är Landsbygdspartiet oberoende, LPo, som vill ta sig in.
Här nedan kommer en debattartikeln från det färska partiet.

Annons:

Det är inte mer än rätt att landsbygden förser städerna med mat = det är inte mer än rätt att servicen i stan även ska finnas på landet.

Exempel på service som många gånger saknas på landsbygden:

* Skola

* Gång & cykelbana

* Affär

* Seniorboende

* Taxi

* Lekplats

* Sjuksköterska & kurator

* Bensinstation

* Kollektivtrafik

Medelåldern är ofta hög på landsbygden, helt enkelt för att de flesta som bosatt sig där trivs så bra att de vill bo kvar där. Baksidan av detta är dock att det till slut tenderar att sitta ensamma äldre i stora hus eftersom de inte har något val om de ska kunna bo kvar på orten.

* Visst... de gamla går inte i skolan. * Visst... de gamla som inte kan ta sig ut använder inte gångbana. * Visst... de gamla som inte kan handla själva kan få handla i stan. * Visst... de gamla slutar köra bil så småningom.

"Ser även jag ett mönster"

Självklart ser även jag ett mönster i detta...MEN nu vill jag vända på det hela: * Visst mår de flesta äldre bra av liv & rörelse utanför (tänk barn/skola). * Visst mår de flesta äldre bra av gemenskapen & få prata om vad som hänt/händer runtomkring (tänk lokala affären). * Visst mår de flesta äldre bra av att kunna ta sig ut själva & kanske hälsa på grannen eller liknande (tänk gång & cykelbana). * Visst mår de flesta äldre bra av friheten att kunna ta sig en tur i bilen, så länge de är i skick för att köra bil – även om det kanske inte blir så många mil om året (tänk bensinmack). * Visst mår de flesta äldre bra av att kunna ta sig iväg längre sträckor, även utan bil (tänk lättillgänglig kollektivtrafik).

Vi måste börja tänka framåt! Om ett okänt antal år kommer dessa hus att bli tomma eftersom de äldre så småningom antingen tvingas flytta in på någon form av boende eller lämnar jordelivet. Ska vi då placera ut nya åldringar (som inte ”behöver” skola o.s.v.) i dessa hus & låta hemtjänsten köra skytteltrafik mellan husen istället? Ska vi låta dem stå tomma & förfalla till ödehus, eller om vi har tur att någon kanske köper för att vistas där några få veckor om året?

Mitt svar är NEJ!

"Vi behöver satsa"

Vi behöver satsa & vi behöver satsa NU, innan mer av servicen på landsbygd & i kransorter monteras ner. Ordnas det bra seniorboenden i samhällena så finns det säkerligen en hel del äldre (som fortfarande klarar sig själva) som gärna skulle flytta till något som är enklare för dom & samtidigt öppnas det upp för nya generationer i deras hus. Det finns många som är uppvuxna på landsbygden som vill flytta tillbaka för att ge sina barn möjlighet att få växa upp i samma miljö, tyvärr hindras många av att det inte finns tomma bostäder & servicen många gånger helt enkelt är för dålig. Ska vi bo på landsbygden så krävs det att vi har en bil eller två för att lösa logistiken till den service som vi betalar lika mycket skatt för som den som bor granne med den inne i stan. Servicen blir alltså betydligt svårare att nå för den som bor en bit ifrån, höga bilskatter & bensinpriser gör det ännu dyrare att kunna dra nytta av samma service.

Jessica Hederud

Landsbygdspartiet oberoende Vimmerby

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt