Annons:

Var får man vara avvikande om inte i Pippis park?

Varför får inte serveringspersonalen i Pipps park välja ett avvikande utseende? Det undrar DV:s krönikör Jakob Karlsson. Foto: ALV

Var får man vara avvikande om inte i Pippis park?

Pippi Långstrump är förmodligen litteraturens mest avvikande människa genom tiderna. Men i hennes egen park får inte restaurangpersonalen välja hårfärg. Astrid Lindgrens Värld utseendepolicy andas varken 2015 eller Astrid Lindgre

Annons:

Världens starkaste tjej har rött hår, bor ihop med en apa och en häst och jävlas med alla auktoriteter hon stöter på.

Rebellen Pippi Långstrump tog världen med storm när Astrid Lindgren på 40-talet utökade barns, och framförallt tjejers, handlingsutrymme.

Genom hela författarskapet har Astrid Lindgren visat att det är okej att vara annorlunda. Man kan ha rufsigt hår. Man kan bli kompis med sin pappas ärkefiende. Man bör vara modig även om det är jättejobbigt.

Kanske att det är just det här temat som är viktigast i hela Astrid Lindgrens författarskap. Den odiskutabla rätten att vara annorlunda, den osvikliga lojaliteten med de utsatta och den gränslösa fantasin.

Utseendepolicyn är omodern och fel

På så många sätt har Astrid Lindgrens Värld omsatt Astrid Lindgrens kärnbudskap till en kommersiellt besöksmål i Vimmerby. Därför förvånas jag extra mycket över företagets utseendepolicy för serveringspersonalen.

ALV hyllar Pippi för att hon är så annorlunda – men låter inte sin serveringspersonal välja hårfärg.

Jag bryr mig inte om ifall medarbetarens hår var vitt eller blått – jag tycker att utseendepolicyn är omodern och fel.

Jag bryr mig om ifall medarbetaren informerats eller inte – jag tycker att utseendepolicyn är omodern och fel.

Jag förstår den inte heller.

En miljon är tatuerade

Astrid Lindgrens Värld utseendepolicy är en del av tematiseringen, enligt VD Joacim Johansson. Även om husen ser ut som småländskt 1800-tal, även om det nästan bara serveras husmanskost, även om det roligaste barnen på ALV vet är att hoppa i höet hos Emil så färgar deras mammor och pappor håret år 2015.

En miljon svenskar beräknas vara tatuerade.

Skulle allting ALV representerar förstöras av en grön tuppkam hos serveringspersonalen? Skulle femåringarna bryta ihop, springa ut från ALV och skrika: I FILMEN OM EMIL HADE INGEN GRÖN TUPPKAM!

Och skulle inte ALV, som har 264 miljoner kronor i tillgångar,  ha råd med att förlora den grupp av idioter som eventuellt skulle vägra åka till ALV för att personalen tillåts ha valfri frisyr?

Passar inte in i varumärket

Jag har alltid upplevt ALV som ett modernt och modigt företag. De mångmiljonsatsar i lilla Vimmerby. De prioriterar ekologisk mat. De har sagt hejdå till hamburgare och pommes.

Utseendepolicyn passar inte in i Astrid Lindgrens Världs varumärke – och ännu mindre i en värld som är Astrid Lindgrens.

För mig är det ganska enkelt. 2015 bör alla få säga vad de vill. 2015 bör alla få pussa vem de vill. 2015 bör alla få tycka vad de vill. 2015 bör alla få se ut som de vill.

Både privat och på jobbet.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt