Annons:

Den som väntar på majoriteten får alltid vänta för länge

166 dagar har gått sedan majoriteten presenterade sin drastiska skolbudget. 117 sedan planen för att slippa folkomröstning sprack. 83 sedan fullmäktige röstade igenom budgeten. Ändå har nästan ingen av föräldrarnas frågor fått något svar.

Annons:

Hanteringen av folkomröstningen säger egentligen allt. 2 887 röstberättigade har alltså krävt att få rösta om de nedläggningshotade skolornas framtid – en protestaktion som saknar motstycke i Vimmerbys politiska historia.

139 dagar har passerat sedan namnunderskrifterna lämnades in. Fullmäktiges ordförande Lennart Nygren (S) stod utanför stadshuset med lapparna i sin hand och sa såhär:

– Ni har visat ett fantastiskt engagemang.

Tyvärr har hans parti och majoritetskollegan Moderaterna inte visat samma engagemang. Inte ens nära faktiskt.

 

139 dagar har inte räckt

I fullmäktigesammanträdet den 22 juni skickade majoriteten folkomröstningsfrågan på återremiss. Anledningen var att man ville ta allting samlat – och att man inte hunnit komma på någon fråga.

Sommaren är över sedan länge. Nu har majoriteten bestämt att folkomröstningsfrågan inte ska behandlas som en helhet – och man har fortfarande inte kommit på vilken fråga man vill ställa.

När majoriteten äntligen skulle presentera sin fråga i veckan sköt man det på framtiden igen. Nästa – vi kan hoppas att det är det sista – bud är att frågan presenteras i oktober.

2 887 visade ”ett fantastiskt engagemang”. 139 dagar har inte räckt för att ge dem en fråga att svara på.

Jag vet att det inte är alldeles självklart. Jag vet att det inte är jättelätt. Men såhär svårt? Såhär lång tid? Jag kan inte begripa det. Däremot förstår jag om förtroendet för majoriteten sjunker för varje dag av ytterligare väntan och för varje reviderat besked.   

 

Får enorma konsekvenser

Folkomröstningen är bara en av många frågor i den här frågan. Kanske att Vimmerby kommun måste lägga ned de här enheterna för att på sikt få en hållbar ekonomi. Kanske att alla andra alternativ är ännu sämre. Kanske att det är bättre för eleverna att komma till större skolor.

Oavsett nödvändigheten så är skolnedläggningar beslut som får enorma konsekvenser i människors och föräldrars liv. Sjuåringar som behöver ställa klockan en timme tidigare varje dag. Föräldrar som kanske får en halvtimme längre för att lämna på fritids. Orter och byar vars framtidsutsikter drastiskt försämras.

Det minsta man kan begära av så drastiska beslut är att de är så väl underbyggda och transparenta det bara går. Man bör kunna visa hur man räknat ut den totala besparingen. Man bör titta på de möjliga konsekvenserna. Man bör bemöta siffror som nämns i debatten.

Från majoriteten – ingenting.

 

Här kommer två frågor till

Den 12 april kallade jag majoritetens underlag för hafsverk. Då var förklaringen att beslutet måste fattas innan man undersöker konsekvenserna och går ned på detaljnivå. 83 dagar har gått sedan rambudgeten klubbades igenom – och i stort sett ingenting har hänt.

I veckan publicerade både Vimmerby Tidning och Dagens Vimmerby ett debattinlägg från föräldrar i Gullringen. Det är i stort sett samma frågor som ställdes på föräldramötet i Gullringen den 24 april. Men ännu inga svar.

Jag begriper inte majoritetens passivitet och jag tänker inte heller spekulera. Men här är ytterligare två frågor att besvara:

Ett: avser ni att besvara folkets frågor?

Två: varför tar det så lång tid? 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt