Annons:

LOKALT FÖRETAG VARSLAR I BÅDE HULTSFRED OCH ANKARSRUM

IAC varslar både i Hultsfred och Ankarsrum. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

LOKALT FÖRETAG VARSLAR I BÅDE HULTSFRED OCH ANKARSRUM

I förra veckan stoppade Scania sin produktion i flera fabriker som en direkt följd av bristen på komponenter. I dag kom beskedet att leverantören IAC, med fabriker i bland annat Hultsfred och Ankarsrum, på grund av detta tvingas varsla en del av sin personalstyrka, vilket Vimmerby Tidning var först med att rapportera. 

Annons:

International Aluminium Casting, IAC, med fabriker i både Hultsfred och Ankarsrum har idag tvingats varsla sina visstidsanställda om uppsägning.

Varslet är en direkt effekt av stängningen av Scanias fabriker, menar Dan Nilsson, vd på IAC.

 – Rätt och slätt så har det gått jättebra för oss den första halvan av året. Våra största kunder Scania har haft mycket att göra. Men nu har de hamnat i ett dilemma där de inte får tag i halvledarkomponenter. Det är den enkla förklaringen. De har inte tappat försäljning, men kan inte tillverka. 

 Var det väntat? 

– Scania har hållit ut länge, men nu gick det inte längre. Volvo hackade lite runt påsk. Så nej, det var inte helt oväntat. 

Hur många anställda rör det sig om? 

– Det här är inte som när Corona bröt ut. Då visste ingen någonting. Nu vet vi att kunderna har mycket lastbilsordrar som ligger i deras pipeline. Men i Hultsfred rör det sig om 6 visstidsanställda. Nästan tio procent av personalstyrkan. Det är samma i Ankarsrum, 6 personer.

Förhoppningarna är att Scania ska hinna få delar och komma igång med produktionen innan personalens uppsägningstid är slut.

– Det här är inte värre än när Corona kom. Det känns mer greppbart och vi hoppas och tror att Volvo och Scania kommer tillbaka snabbt. Men det är väldigt ryckiga planer och svårplanerat. Det senaste jag hörde var att Scania skulle öppna imorgon igen, säger Dan Nilsson.

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt