Annons:

200 ton tungt servicehus flyttades till ny plats i Vimmerby i dag

Servicebyggnaden som har varit placerad i "Den lilla staden" flyttades till den gamla halkbanan i Vimmerby i dag. Foto: Anders Dahlgren

200 ton tungt servicehus flyttades till ny plats i Vimmerby i dag

Det är inte varje dag ett hus flyttas i Vimmerby. I dag genomförde Astrid Lindgrens Värld en minst sagt ovanlig flytt – servicebyggnaden är flyttad till den gamla halkbanan som ska bli ställplatsområde. 

Annons:

Servicebyggnaden har flyttats från campingen på Astrid Lindgrens Värld till den tidigare halkbanan där ALV har för avsikt att skapa 150 ställplatser för husvagnar och husbilar. 

Den nästan 200 ton tunga servicebyggnaden flyttades under några timmar på tisdagen. Thomas Green, biträdande projektledare på ALV, tycker att flyttrockaden gick bra. 

– Servicebyggnaden står nu på plats på halkbanan och det ska göras lite arbete innan man sänker ner den i marken, säger Thomas Green. 

Det är utan tvekan en husflytt som man inte gör i en handvändning. 

– NCC har drivit arbetet men Linköpingsföretaget Tunga lyft har utfört själva arbetet. Man har grävt sig in under det gamla huset, trätt in stora järnbalkar och lyft upp huset på trailer med flera hydrauliska domkrafter. Huset vägde 198 ton och trailern styrs med en fjärrkontroll. Det är ett arbete som man har hållit på med i två veckor och nu är det på plats på gamla halkbanan, säger Thomas Green.

Stora projektet flyter på bra

Astrid Lindgrens Värld presenterade i somras sin största satsning någonsin. ”Den lilla staden” förses med två nya kvarter och 150 nya ställplatser byggs på halkbanan. Den totala investeringen uppgår till 180 miljoner kronor. 

– Det är ett stort projekt som än så länge flyter på bra. Vi följer den uppsatta tidsplanen och ligger kanske lite före till och med, säger Thomas Green.

Vad har ni gjort sedan ALV stängde?

– Det är mycket markarbeten som har gjorts. Jag tror att det har gjutits plattor till sju husgrunder där husvagns- och husbilsplatserna var placerade tidigare. 27 hus och ställplatserna ska vara färdiga till midsommar 2022. Ytterligare en etapp, som blir längre norrut, ska vara klar året därpå.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt