Annons:

Så mycket dyrare blir det att gå på ALV i sommar:

Astrid Lindgrens Värld laddar för fullt inför öppningen den 17 maj. Vd Joacim Johansson säger att man inte fått några negativa reaktioner på de höjda biljettpriserna. Foto: Arkivbild

Så mycket dyrare blir det att gå på ALV i sommar: "Var för försiktiga"

Förra året höjde Astrid Lindgrens Värld biljettpriserna med tio kronor rakt av. I år blir höjningen sju procent för de olika biljetterna och för barn mellan 3 och 14 år är höjningen 25 kronor.
– Vi har inte fått några reaktioner, säger vd Joacim Johansson.

Annons:

Ifjol kostade en endagsbiljett i parken 350 kronor för ett barn mellan 3 och 14 år. I år höjs det till 375 kronor. För en vuxen höjs entrépriset från 465 kronor till 495 kronor. En senior, alltså över 65 år, betalar samma pris som ett barn.

– Vi har höjt entrépriset med cirka sju procent den här säsongen, säger ALV:s vd Joacim Johansson. 

Skälen till att Astrid Lindgrens Värld höjer biljettpriserna är flera. Joacim Johansson pekar på inflationen som påverkat förbrukningsmaterial samt lönekostnader, elkostnader och inte minst kostnader för uppvärmning.

– Inflationen har varit väldigt hög och vi behöver få kostnadstäckning. Vi fick ett påslag på fjärrvärmen med 40 procent och vi har fjärrvärme på hela anläggningen. Förbrukningsmaterial, som exempelvis hygienpapper och handdukar, var upp 30 procent redan inför 2022. Därför behöver entrépriset följa efter.

Inga reaktioner

Inför den förra säsongen upplevde Joacim Johansson att ALV varit väldigt försiktiga i sina prishöjningar för att lösa entré i parken. Då höjde man med tio kronor rakt över för alla biljetter.

– Då var vi nog för försiktiga. Vi tappade marginal på att vi inte höjde mot hur priserna på det vi köper gick upp. Därför behöver vi höja lite ytterligare.

Har ni hunnit få några reaktioner?

– Nej, det har vi inte. Jämfört med våra kollegor är vi prismässigt inte den som leder prisbilden. Så nej, inga reaktioner. Snarare tvärtom. Vi har sålt väldigt bra inför den här säsongen, både biljetter och årskort. Vi hade vårt kanonerbjudande till kommuninvånare och har legat kring 3 000 årskort de senaste åren. Vi är redan uppe det. Vi brukar sälja mellan 1 000 och 2 000 årskort i maj, så säljer vi som vi brukar till övriga län och landet blir det en väldigt bra försäljning på årskort.

Satsning på aktuell miljö

ALV har också flerdagarsbiljetter där dag två och tre blir till ett lägre pris. Parken öppnar för säsongen den 17 maj.

– Det närmar sig med stormsteg. Nu försöker vi slutföra våra projekt kort och gott.

Ronja Rövardotter-miljön får sig ett ordentligt lyft inför årets säsong. Nu i slutet på mars släpptes den nya tv-serien på Netflix och förväntningarna är förstås höga. 

– Det går enligt plan och närmar sig. Vi ligger i fas.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt