Annons:

Kommunals ordförande Tobias Baudin tillsammans med Lena Kidsten och Gunnel Karlsson.

Kommunals nya ordförande besökte Vimmerby: "Gjort upp med vår kultur"

Tobias Baudin ska leda förändringsarbetet i fackförbundet Kommunal. I tisdags var han i Vimmerby. – Mitt intryck är att det finns en stark fackförening här, säger Kommunals ordförande.

Annons:

Aftonbladets stora avslöjanden kring fackförbundet Kommunal förra vintern var en av 2016 års stora skandaler. 

Avslöjandet ledde till stora förändringar på höga poster inom Kommunal – och en av de som ska vara med om att föra medlemmarna närmare ledningen är förstås den nya ordföranden Tobias Baudin.

I tisdags besökte han Kommunals medlemsmöte i Vimmerby. Dessutom gjorde han verksamhetsbesök i ishallen, på samhall och förskolan Norrängen.

– Mitt intryck är att det finns en stark fackförening här som jobbar nära medlemmarna. Det är det jag har fått så här långt. Medlemmar i Kommunal känner att de inte blir prioriterade först och att de vill hamna i fokus, det kan handla om både vaktmästare och barnskötare, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Lönefrågan var väsentlig överallt, säger Tobias Baudin. 

– Hur viktigt det är att driva de frågor som är viktiga, är något som återkommer. Lön kommer upp vilken yrkesgrupp jag än träffar och det kommer vi ta med oss in i avtalsrörelsen. Annars är det mycket som pågår i vardagen, arbetstider, schemaläggning och sysselsättningsgrad. I kvinnodominerade yrken är det ofta om man får jobba heltid och i mansdominerande är det mer att man vill ha inflytande över sin arbetstid. Det möter jag på många ställen. 

Har en tupp

Med sig till Vimmerby hade Tobias Baudin en tupp. Inte en livs levande – men den digitala robottupp som som ska följa sociala medier och beskriva vad Kommunalmedlemmarna skriver på sociala medier. Är medlemmarna glada, märks det på tuppen. Om inte – så märks det också. 

En del av det förändringsarbete som kallas för "Kommunal vaknar".

– Det är en intern och utåtriktad kampanj. Vi måste bli bättre som förbund så att fler väljer att bli medlemmar hos oss. Signalen är uppvaknandet och tuppen har väckt människor i tusen år. Det fungerar som en digital brevlåda. Vi ska förändra oss, men det kommer ta tid och vi behöver input från medlemmarna. 

Hur är er trovärdighet efter skandalen?

– Det kommer upp ibland och det var en för jäklig tid. Många var förbannade och jag har full förståelse för det. Men Kommunal har tagit tag i policys och riktlinjer, vi har gjort upp med vår kultur. Vi är stenhårda nu, till exempel med alkohol och resor. Jag har ingen fallskärm, det har vi avskaffat. I den här kulturförändringen handlar det om att leva som man lär. 

900 medlemmar

i Vimmerby har Kommunal en bit över 900 medlemmar. Fackförbundet stod stadigt under skandalen. 

– Det var kanske sju, åtta stycken som lämnade på grund av skandalen. Men det var bra att granskningen kom, nu ska förändringar ske. Det är kul att han är här och pratar om medlemsdialogen, säger Kommunals sektionsordförande i Vimmerby, Lena Kidsten.

Verksamhetsbesöken i Vimmerby fanns det förstås en tanke bakom. 

– Vi vill belysa de här arbetsgrupperna, det är inte jätteofta man belyser service och vaktmästeri. Vi har ju mest kvinnor, så det blir mycket fokus på kvinnofrågor. De som jobbar på Samhall har heller ingen bra miljö, de har jättekonstiga avtal och därför besöker vi det. Sedan vill vi belysa barnskötare, att det fungerar bra med barnskötare också. Det är jätteviktigt att belysa dem, säger Kidsten. 

Testar på

Tobias Baudin försöker att vara så mycket det går i "verkligheten".

– Jag är på arbetsplatser hela tiden och jag försöker besöka tre arbetsplatser och ett medlemsmöte. På fredag ska jag följa med en busschaufför som jobbar natt i Södertälje. Jag har också jobbat natt på ett äldreboende och kört spårvagn i Göteborg. Jag kommer fortsätta med det varje månad. Jag tar med mig vad de säger till beslutsfattarna. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt