Annons:

Nu satsar Louise på gårdsbutik:

Louise Glindell berättar om satsningen på en gårdsbutik. Foto: Ossian Mathiasson/Arkiv

Nu satsar Louise på gårdsbutik: "Ser verkligen fram emot det här"

I fyra år har man haft ett eget gårdsmejeri på Sjundekvill utanför Storebro. Nu tar man nästa steg och öppnar en gårdsbutik.
– Det känns jättebra, säger Louise Glindell. 

Annons:

Louise Glindell, som driver Sjundekvills gårdsmejeri tillsammans med Ted Gunnarsson, drog igång gårdsmejeriet för fyra år sedan. Hela tiden har tanken på en gårdsbutik funnits med och nu tar man steget, vilket man berättade om på sociala medier för några dagar sedan.

– Vi har egentligen tänkt från första stund att vi vill ha en gårdsbutik som en förlängning av gårdsmejeriet. Det går inte att ha hur många projekt som helst igång varje år, så därför har det inte blivit av förrän nu, säger Louise Glindell.

Beslutet att satsa på en gårdsbutik vid gården Sjundekvill togs redan förra året.

– Vi har hållit på och undersökt olika lösningar och pratat med kollegor som har gårdsbutiker kring vad som funkar och inte funkat. Men då bestämde vi oss och kände att nu kör vi på det här. Jag hoppas verkligen att det ska gå bra och ser fram emot det här.

Blir även kött

I gårdsbutiken kommer det självklart vara mycket mejeriprodukter från gården, som mjölk, grädde, fil, frukostyoghurt, eldost, hårdost och ostkaka.

– Vi försöker ha en bredd på sortimentet och mejeriprodukterna, säger Louise Glindell.

Men det blir även en ny satsning på kött från gården.

– Ja, det blir mejeriprodukter och kött. Vi har varit och slaktat i Brantestad och det här helt helt nytt för oss. Men vi kommer lära oss med tiden, berättar hon. 

Hon tror att det svåra i början är att veta hur stor mängd som behövs och går åt.

– Det blir jättesvårt att försöka räkna på det och jag hoppas att kunderna har en förståelse för det nu i början, att det är en helt ny grej för oss. Tidigare har vi bara tillverkat på beställning och nu ska man försöka ha av allting hela tiden. Jag hoppas att det kommer tilltala att vi har både kött- och mejeriprodukter här. 

Men sortimentet kan också komma att varieras beroende på årstid och säsong.

– Det är lite tanken. Ibland kanske det finns safter, någon sylt eller marmelad, men i första hand blir det våra egna grejer. Vi kanske tar in något från andra, små producenter också men det vet vi inte nu. I sådana fall är det viktigt att prioritera små producenter tänker jag. 

Öppnas på lördag

Gårdsbutiken kommer vara en självbetjäningsbutik som är öppen sju dagar i veckan. 

– Man sköter sig själv helt och hållet, säger hon.

Butiken öppnas på lördag den 30 oktober. Då blir det också en form av invigning med veteranplöjning.

– Vi har fem hektar att plöja på och är ett gäng på mellan 20 och 25 som brukar plöja. Nu kommer tio stycken och plöjer med gamla traktorer från slutet av 40-talet till mitten av 60-talet. Det är varierande bakgrund på deltagarna. Det blir ingen tävling, utan mer lite skoj och uppvisning, säger Håkan Glindell, som håller i själva plöjningen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt