Annons:

Regionen inför skärpta coronaråd internt –

Regionen uppmanar sina anställda att ställa in bland annat julbord. Foto: MostPhotos

Regionen inför skärpta coronaråd internt – "Ställ in julbord"

Region Kalmar län inför nya råd på grund av den tilltagande smittspridningen. Men råden gäller endast för regionanställda.
– Vi vill få ner smittspridningen, säger ställföreträdande smittskyddsläkaren Staffan Sylvan.

Annons:

Under måndagen tog Region Blekinge beslut om skärpta lokala restriktioner. Då meddelade även Staffan Sylvan att någon form av lokala råd skulle komma även i Region Kalmar.

Men det stannade vid råd internt för regionanställda. 

– Rådet är att ställa in aktiviteter som möten, konferenser och utbildningar i regionens regi. Detsamma gäller julbord, julmiddagar eller andra utbildningar där olika arbetsplatser möts. Aktiviteter som sammanför medarbetare från olika delar av organisationen utgör en risk för ytterligare smittspridning och vi vill få ner smittspridningen för att kunna genomföra vaccinationsinsatsen, säger Staffan Sylvan.

Regionens ställföreträdande smittskyddsläkare hoppas även att det ska fungera som en viktig signal.

– Det skickar en signal om att pandemin inte är över. Vi har anledning att befara att de här aktiviteterna kan innebära att smittan sprids. Vårt råd är att ställa in, skjuta upp eller hålla det digitalt.

Många är nog svältfödda på den här typen av aktiviteter. Vad tänker du om det?

– Många har nog sett fram emot att få göra det man inte har kunnat de senaste två åren, men vi behöver sprida ett varningens ord. Vi har en ökande smittspridning och även om vi följer Folkhälsomyndighetens prognos, där vi förväntas nå ett maximum melland december och januari, vil vi hålla smittspridningen så låg som möjligt.

Munskyddskrav kan bli aktuellt

Det kan bli liknande råd på andra håll. Nästa vecka ska Staffan Sylvan sitta ned med kommunerna och länsstyrelsen.

– Nästa steg är en diskussion med kommunerna för att få deras gehör och införa den här typen av rekommendationerna även där.

Tror du att man behöver pressa kommunerna?

– Jag hoppas de följer efter, men jag kan inte garantera något. Vi har kommunalt självstyre och som smittskyddsläkare kan jag endast ge råd.

Kan det bli tal om andra råd?

– Det pågår även en diskussion om hur man ska förhålla sig till allmänna kommunikationer. Det fanns tidigare krav på munskydd och det ska diskuteras på fredag.

"Ligger bättre till"

Från och med 1 december krävs vaccinationsbevis för tillställningar med över 100 deltagare inomhus. Att den här vintern ska bli lika illa som den förra vill Staffan Sylvan inte tro.

– Då gäller det framför allt för arrangörer att tänka till. Jämför man vecka 47 och vecka 48 förra året med det här året så var det en betydligt högre nivå då. Vi låg två till tre gånger högre då och de nivåerna tror jag inte vi kommer till med en så omfattande vaccinationsinsats som genomförts.

Kan det bli aktuellt med striktare råd och rekommendationer till allmänheten?

– Vi ligger bättre till än förra året, men det kan jag inte svara på nu. Vaccinationsintygen för tillställningar inomhus kan likställas med råd och rekommendationer tidigare. 

Att befolkningen får en tredje dos vaccin mot covid-19 är prioriterat, menar Staffan Sylvan.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vi hoppas ha nått 80 procent i gruppen 65 år eller äldre vecka 50. Då går vi till nästa grupp och arbetar oss igenom grupp för grupp. Förhoppningsvis kan vi vara klara med det i vår, men jag vågar inte säga något datum eller någon vecka. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt