Annons:

Skolchefen om smittoläget inför skolstarten: ”Ett stort mörkertal”

Skolchef Ola Karlsson menar att man ännu inte fått några indikationer på att smittspridningen bland elever är stor, men att mörkertalet förmodligen är stort. Foto: Jakob Karlsson

Skolchefen om smittoläget inför skolstarten: ”Ett stort mörkertal”

Smittoläget i regionen är det värsta sedan pandemin startade, och imorgon är det dags för kommunens skolelever att komma tillbaka till skolbänken efter jullovet. Vi har pratat med skolchef Ola Karlsson för att se hur han tänker om läget inför skolstarten.
– Det är klart att det finns en oro, säger han. 

Annons:

Imorgon är det dags för skolstart på kommunens skolor. Smittspridningen i regionen har efter en lugnare period stigit till den högsta under hela pandemin och många känner oro över att smittspridningen formligen ska explodera när barn och unga kommer tillbaka till skolorna efter jullovet.  Vimmerby kommuns skolchef Ola Karlsson delar oron, men menar att det ännu inte finns indikationer på att varken elever eller personal är sjuka i stor utsträckning ännu.

Hur ser smittläget ut bland elever och personal inför skolstarten imorgon? 

– Vi har inte indikationer på att många är sjuka just nu, men det finns med största sannolikhet ett stort mörkertal. Bland de unga vet vi inte riktigt än, men på samma sätt som förra året så har vi gått ut med önskemål om att vårdnadshavare ska meddela om barnen blivit bekräftade med covid under ledigheten, men vi har inte fått så många sådana signaler. Som det är nu vet vi inte riktigt hur det ser ut, utan får invänta morgondagen för att se. 

Hur ser det ut bland personalen?

– På medarbetarfronten har vi inte så många som är sjuka. Vi har haft några som varit bekräftade, men det har varit mellan jul och nyår av de fallen vi känner till och vet om. 

Hur planerar ni för att hantera ett läge med högre smittspridning? 

– Planerna är oförändrade mot tidigare. Nu har alla skolor och förskolor sina riskbedömningar som de arbetar efter och uppdaterar efterhand när det kommer nya beslut och rekommendationer från folkhälsomyndighet och regering. De fortsätter att jobba för att ge möjlighet till distansering, tillgång till handsprit och god handhygien och mycket utomhusaktiviteter. Det är viktigt att fortsätta hålla fast vid nu när vi har ett läge med ökad smittspridning.

Känner du oro utifrån rådande läge?

– Det är klart att jag gör. Vi har ju kommit lindrigt undan i Kalmar län tidigare och framför allt vi i Vimmerby kommun. Nu när vi märker en ökad smittspridning så är det klart att det finns en oro. Både för att personer ska bli sjuka, men också för ett ansträngt läge ute på skolorna med många medarbetare som blir sjuka och en hög arbetsbelastning. 

Kan det bli läge för distansundervisning igen?

– Om det skulle hända att det blir stor smittspridning i en klass eller grupp gör vi så som vi haft planer på under hösten; att vi har en dialog med smittskydd och sedan samråder med dem. Då kan det bli sådana åtgärder att klasser och grupper går över på distans om vi tycker det behövs för att bryta en smittkedja. Men regeringen var tydliga i de senaste beskeden, att det är närundervisning som ska gälla i första hand. 

Är det något särskilt du vill förmedla till berörda inför skolstarten?

– Jag vill framhålla vikten av att det nu är viktigare än någonsin att följa de rekommendationer som finns. Att vårdnadshavare och elever håller sig uppdaterade. Vikten av att hålla sina barn hemma om de har förkylningssymtom och att de testar sina barn.  Och så givetvis att trycka på att de som har möjlighet att vaccinera sig gör det. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt