Annons:

  • Lars Sandberg och Johan Olén från Vimarhem längst till vänster. Därefter styrelseledamöterna Anders Enqvist (S), Håkan Nyström (M), Lennart Nygren (S), Tomas Karlsson (KD) och Magnus Danlid (C). Längst fram Eva Berglund (S). Foto: Simon Henriksson

  • Här är en ritning över hur det kan komma att se ut. Foto: Vimarhem

  • Här ska bostäderna byggas. Foto: Arkivbild

Drygt 30 nya lägenheter ska byggas i Vimmerby – så mycket kostar Vimarhems jätteprojekt

Vimarhem AB går nu vidare med sin jättesatsning. Det blir 32 lägenheter på den centrala tomten Uven i Vimmerby.
– Det är ett A-läge. Det går inte att hitta ett bättre läge i Vimmerby tätort, säger Vimarhems vd Johan Oléhn. 

Annons:

Det har varit många om och men. Projektet Uven, där Vimarhem i maj 2020 meddelade man att hade för avsikt att bygga nya lägenheter efter att ha stoppat sina planer på Pistolsmeden, har stött på patrull i omgångar.

Detaljplanen överklagades den sista dagen och därefter har projektet inte blivit av. 

Men nu står det klart att Vimarhem sätter igång sitt största bostadsprojekt på tolv år. Det senaste projektet av den här digniteten var Badhusgatan, som byggdes år 2010. 

Styrelsen höll sammanträde bara timmar innan den öppna bolagsstämman i Vimarhems lokaler på onsdagskvällen. Det innebär att Vimarhem kommer bygga totalt 32 lägenheter mitt i centrala Vimmerby. 

– Det här har varit en lång process, där vi har haft intentioner på den här tomten länge och jobbat med det här sedan 2019. Överklagandet har tagit tid och fördyringen av projektet har kostat 4,7 miljoner kronor. Domstolen gick helt på vår linje, så det är värt att nämna i sammanhanget. Det här är ett långt projekt men vi i styrelsen är jättenöjda med hur beslutet blev även om det är tråkigt att det tagit extremt lång tid, säger Vimarhems ordförande Magnus Danlid (C).

Kostar drygt 70 miljoner

Av de 32 lägenheterna blir det fyra ettor och resterande lägenheter är tvåor och treor. Det blir fyra våningar och balkonger på tre av våningarna.

– Det blir även åtta sutteränglägenheter som vetter in mot gården. Det innebär också att de åtta större lägenheterna får två balkonger, dels mot gården och dels mot Kampgatan.

Johan Oléhn, vd för Vimarhem, tycker att läget är perfekt.

– Vår ambition med den nya detaljplanen har varit att få ett avslut av staden där det är mer tydligt och det tycker vi att det här kommer innebära. Det här blir helt nyproducerade lägenheter i ett A-läge enligt mitt sätt att se det. Det går inte att hitta ett bättre läge i Vimmerby tätort, säger han.

Projektet väntas, enligt Vimarhems beräkningar, att kosta 70,6 miljoner kronor. 

– Det är vår kalkyl inklusive allt oförutsett, tomtkostnader plus moms. 

Men en viktig del som blir avgörande för bolagets kostnad för projektet är om man kan få bidrag eller inte.

– Vi har räknat på kalkyler med bidrag och utan bidrag, och känner oss trygga med båda beräkningarna. Det är olika förutsättningar och jag vill inte gå in mer i detalj på det. Projektet är gångbart med båda alternativen, men vi väljer att bygga för att kunna få bidraget, säger Magnus Danlid.

Bidrag kan påverka

Det maximala beloppet Vimarhem kan få i bidrag ligger på 12,5 miljoner kronor. Kraven för det är att tio procent av lägenheterna är ettor samt att man bygger med bergvärme, solceller och batterilagring. 

– Oavsett bidrag eller inte så kommer vi ha en låg driftkostnad tack vare de energioptimerade åtgärder vi gör. Det gör det hållbart över tid, säger Johan Oléhn. 

Chanserna för bidrag är omöjlga att spekulera kring, menar man.

– Många sökte bidragen fram till 31 december 2021. 

Tidsplanen framåt är att grund- och markarbeten ska ske innan frosten kommer. Själva stomelementen kommer först i januari månad som tidigast. Därefter räknar man med tio till tolv månaders byggtid. 

Det innebär att de nya lägenheterna kan stå färdiga vid årsskiftet 2023/2024.

– Leveranstiderna är betydligt längre och det kan vi inte påverka. Vi vet inte hur omvärlden är och hur leveransutmaningarna ser ut, men det är de förutsättningar vi kan förutse just nu, säger Johan Oléhn. 

Köper parkeringsplats

Det finns en rad osäkerhetsfaktorer i Sverige och världen, men det är inget som påverkar Vimarhems planer.

– Hade vi kunnat komma igång när vi tänkte, så hade vi haft kortare ställtid med material och annat. Vi hade varit en bra bit på väg om detaljplanen vunnit laga kraft när den överklagades. 

Har det varit ett svårt val kopplat till de osäkerhetsfaktorer som finns?

– Vi är trygga med att vi vill det här och det är klart att vi efter nyår kände att vi behövde veta vilka summor det handlade om. Det har varit en resa och inte givet, men beslutet nu kändes inte svårt i styrelsen, säger Magnus Danlid.

Lennart Nygren (S) tror på det centrala läget.

– Det är tryck på hyreslägenheter i Vimmerby stad, säger han. 

– Bedömningen är att vi kommer kunna fylla fastigheten ganska snabbt, säger Håkan Nyström (M). 

– Det här kan bli ett alternativ för många av de 150 som står i kö till Granen, säger Eva Berglund (S).

Vad hyrorna kommer ligga på är för tidigt att säga något om. Klart är att bidraget, som i sådana fall beviljas av Boverket, kommer påverka en aning.

– Det är tolv år sedan vi producerade nya lägenheter och det behövs med jämna mellanrum. Vi ska ha både billiga lägenheter och nyproducerade lägenheter. Förhoppningen är en förberedd laddinfrastruktur och kanske att utrusta huset med en poolbil. Det kan finnas andra delningstjänster att titta på också, säger Johan Oléhn.

Vimarhem köper också parkeringen närmast rondellen av kommunen. Det skapar 25 parkeringsplatser för de boende på Uven.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt