Annons:

  • Tioårsjubileum för Bullerbydagen:

    Erik Gladh och Ellen Anemyr är två av eleverna som är med och planerar inför Bullerbydagens tioårsjubileum. Foto: Simon Henriksson

  • Tioårsjubileum för Bullerbydagen:

    Anders Degerman är folkhälsosamordnare i kommunen.

  • Tioårsjubileum för Bullerbydagen:

Tioårsjubileum för Bullerbydagen: "Hade väldigt dåligt rykte då"

Inte minst ungdomar i Vimmerby uppgav att Bullerbyn var otryggt. Ibland utan att ens ha varit där. Därför kom Bullerbydagen till och i år är det tioårsjubileum. 
– Bilden har förändrats radikalt, säger Anders Degerman, folkhälsosamordnare.

Annons:

2011 hölls den första Bullerbydagen i bostadsområdet Bullerbyn i Vimmerby. Skälen till att man tog initativ till den här numera populära dagen var flera.

– När man frågade ungdomar om vilka platser som var otrygga och som man undvek, så dök alltid Billerbyn upp. Ofta kanske man inte ens hade varit där. Det gällde vuxna också. Bullerbyn hade väldigt dåligt rykte och då kände vi att något måste göras i området. Det här är ett jättefint område och sedan dess har det utvecklats ännu mer, säger Anders Degerman, folkhälsosamordnare i kommunen.

Har Bullerbydagen påverkat fördomarna om området?

– Vad som gett vad är svårt att säga, men bilden har förändrats radikalt och jag tror att Bullerbydagen är en stor anledning till. 

2020 var det tänkt att bli tioårsjubileum. Då satte pandemin stopp – vilket den även gjorde förra året. Därför blir det tioårsjubileum först i år. 

– Vi har velat köra det i två år nu, men fått avbryta på grund av pandemin. Nu ska mycket till för att något ska kunna stoppa det. Vi vill slå på stort i år och ha mycket utställare, föreningar och företag. Vår förhoppning är att växla upp allt lite till, säger Anton Palmér, fritidssamordnare i kommunen.

"Väldigt trevlig plats"

Kommunen, Vimarhem och Hyresgästföreningen samarrangerar dagen och även en skolklass från gymnasiet är alltid med. I år är det sistaårselever från samhällsvetenskap beteende som är med och arrangerar.

– Vi tycker det här är en jätteroligt. Bara när vi pratar om det får jag massa kreativa idéer och blir taggad på att prata med klassen om vad man kan göra för barnen. Det är en dag både för att uppmärksamma barnens rättigheter men också för att sprida glädje, säger eleven Ellen Anemyr.

Varken hon eller Erik Gladh har besökt Bullerbydagen tidigare.

– Jag tror att jag kommer skriva en lista med förslag till klassen. Sedan får vi bolla idéer och se hur vi lägger upp det och vilka som är intresserade av vad, säger Ellen Anemyr.

När jag var ung hade Bullerbyn ett väldigt dåligt rykte bland ungdomar. Tror ni att den här dagen har en viktig betydelse för att förändra det?

– Finns det fördomar är det jätteviktigt att visa en annan sida och bevisa att det inte är så. Det här är en väldigt trevlig plats, speciellt för barn, säger de båda.

Erik Gladh säger att eleverna kommer få kompromissa sinsemellan sig.

– Processen att informera om leken som en väsentlig del i det här är en del av det. Det gäller att hitta mötespunkter och det är viktigt att alla visar intresse och är engagerade.

"Märks en försiktighet"

Hittills har närmare ett 40-tal företag, föreningar eller organisationer anmält sih. Ambitionen är att det ska bli cirka 70.

– Innan pandemin har vi legat på mellan 50 och 70. Det märks fortfarande en försiktighet i pandemins spår, men det börjar lätta av lite nu. Det känns som att vi är på väg mot något jättebra nu, säger Anton Palmér.

Det kommer även finnas med en hel del sceninslag. Exempelvis Kulturskolan och Lifvens kommer finnas på plats.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt