Annons:

Tillägnar segern åt sin skäggkam – det här vill Robinsonvinnaren göra med pengarna

En bild särskilt tagen för vår tidning. Filip Johansson berättar i en lång intervju om sitt Robinsonäventyr, hur stor del hans skäggkam har i segern, en händelse som kändes absurd och vad han ska göra med pengarna. Foto: Privat

Tillägnar segern åt sin skäggkam – det här vill Robinsonvinnaren göra med pengarna

Mariannelund blev vida omnämnt genom Filip Johanssons seger i Expedition Robinson. Nu kan han berätta vad han vill göra med vinstpengarna på en halv miljon kronor – och om en händelse som kändes absurd. Han är också övertygad om att hans personliga sak, en skäggkam, faktiskt hjälpte honom att vinna.

Annons:

Måndagen har varit hektisk sedan det stod klart att 32-årige Filip Johansson var den som fick lyfta statyetten mot skyn. Telefonen har gått varm med samtal från människor som velat gratulera Robinsonvinnaren 2022. När vi når honom är han på väg från Stockholm, där han gästat TV4:s morgonsoffa, till Uppsala för att fira segern med goda vänner.

– Jag har verkligen njutit av hela Robinsonresan och tycker att det varit kul och spännande. Men som alla bra berättelser var det dags för den här att lida mot sitt slut.

Den klassiska segerfrågan ”hur känns det”?

– Nu är det egentligen bara en enorm lättnad, det är skönt att få berätta hur det gått för det har varit jobbigt att hålla det hemligt. Så det är riktigt nice nu att det kommit ut.

Det bästa med Robinsontiden

Det är säkert upprepade gånger under dagen han fått berätta om bristen på mat, vikten av att kunna spela det sociala spelet rätt och besvara frågan om den unika vänskapen som uppstår i Robinson-bubblan består efter att tv-kamerorna slocknat.

Men det märks i vart fall inte, Filip svarar tålmodigt och lika intresserat som vore jag först att be om en segerintervju.

– Det bästa jag tar med mig från Robinsontiden är mötet med de ”udda fåglarna”, alltså de udda karaktärerna jag träffat från första lag Syd till sammanslagningen och in i finalveckan. Isabella och Per, Jessica, Linn egentligen på sitt sätt och Joel också. De kommer att ha markerat mig allihop. Jag har inte hunnit träffa någon, men jag har pratat med alla som kom till sammanslagningen och jag kommer nog faktiskt vilja se alla någon gång. 

Var det något som överraskade dig extra, med att delta i Robinson?

– Ja, det sociala spelet är svårare än man tror. Det kanske ser ut på tv som om det går i en spikrak riktning, men det är mycket gossip (skvaller). Mycket som bestäms i sista sekund och ibland är det knappt så man vet själv vad som ska hända och ske. Man måste pakta för att ha en chans att vinna. Det har varit en av de tuffaste bitarna för min egen del. I tävlingarna tycker jag att jag levererat bra och själva överlevnadsbiten var inga konstigheter eftersom jag är äventyrsguide.

Är du nöjd med hur produktionen framställt dig?

– Ja, generellt sätt är jag nöjd med hur jag varit i äventyret och hur TV4 framställt mig. Jag skulle faktiskt kunna säga att jag är nöjd ändå.

Kan du berätta något som vi tv-tittar inte fått se?

– När vi stod på stranden hörde vi en massa musik som spelade. Då kom det en lyxig yacht med massa fotomodeller och rika män som rökte cigarr. Det blev absurt för de åkte omkring med jetski, kom in på stranden och vägrade lämna den och sa det var deras. Där fick inspelningen stoppas i två-tre timmar.

Har programmet förändrat dig och ditt liv på något sätt?

– Jo, men nu när jag gick hela vägen har det förändrat mig på ett emotionellt plan och hjälpt mig att bestämma mig hur jag vill ha det i livet, att jag vill börja leva lite enklare. Med det menar jag att jag tyckt det varit askul att flytta runt en massa. Nu känner jag att jag kanske ska slå mig ner nu med min tjej och bygga en bas i mitt liv. För jag har haft ett tufft och kringvandrande liv, så man kan säga att jag kommit till instinkten att jag vill leva ett mer, vad jag kallar det, ”dödligt liv”, berättar Filip Johansson om sina framtidstankar.

Om någon vill göra som du och uppleva Robinson som deltagare istället för i tv-soffan vad vill du då ge den personen för råd?

– Att skicka in sin ansökan. Först är det ofta en video, så mitt råd är att verkligen våga vara sig själv i den, att prata om sina drömmar och sina mål och inte göra sig till. För de söker efter en karaktär, och den de söker är kanske just du.

Så här med facit i hand, var det rätt att välja en skäggkam som personlig sak?

– Jag visste att det skulle bli tufft i det sociala spelet och leva med de här udda fåglarna, så jag gjorde valet för att kunna få en egen stund med att kamma mitt skägg och mitt hår. Samtidigt tänkte jag lite taktiskt, att ville någon låna den kunde jag skapa lite personliga band. Jag tänkte att kan den göra någon glad, kan det vara positivt för hela gruppen, så jag är jättenöjd med mitt val och skulle vilja tillägna den segern, säger Filip Johansson.

Vad ska du använda prispengarna till?

– Jag har tänkt väldigt mycket på drömmen att slå mig ner och köpa en lite större gård. Att kanske jobba som guide sommartid och så kanske man kan nyttja den här gården på ett fint ställe och driva lägerskola för barn och ungdomar. Det vore jätteroligt att få ha ett eget projekt och få ge tillbaka till unga människor. Jag själv har ju hittat äventyrsrollen och friluftslivet, men det är inte självklart i modern tid att alla gör det. Någonting sådant skulle jag vilja skapa.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt