Annons:

VEMAB om skarpa kritiken och eventuell kompensation:

Olle Fogelin är vd på VEMAB och bemöter kritiken från boende på Snokebovägen i Vimmerby. Foto: Pressbild

VEMAB om skarpa kritiken och eventuell kompensation: "Får titta på det från fall till fall"

Boende längs med Snokebovägen i Vimmerby är upprörda efter VEMAB:s grävarbete. Det ska regna in stenar, grus och damm på tomterna.
– Vi försöker lösa det efter bästa förmåga, säger VEMAB:s vd Olle Fogelin.

Annons:

Kritiken är stor efter det grävjobb som Vimmerby Energi och Miljö AB utförde i början av sommaren på Snokebovägen. Vägen är öppen igen sedan en tid tillbaka, men det är inget som boende jublar åt.

– De har lagt igen gatan utan att göra något ordentligt underlag, man har inte dammbundit eller någonting. Nu har vi grus, stenar och damm över hela trädgårdarna, till och med på baksidorna. En granne har fått sin värmepump igensatt med grus. Det sprutar in stenar i trädgårdarna, säger Jerker Ekelund, som bor i området. 

Olle Fogelin, vd på VEMAB, beklagar upplevelsen från boende i området.

– Det första jag vill säga är att jag beklagar att vi har kunder och invånare som inte tycker att det har fungerat. Det är jättetråkigt vill jag verkligen betona. Jag har haft kontakt med någon av de boende och förstått att det funnits problem. Jag har slussat informationen vidare och fått återkoppling från vår organisation om att man försökt vidta en del åtgärder. Jag är medveten om att det har varit problem med damning och stenar. Vi har försökt åtgärda det skyndsamt under semesterperioden. Räcker inte det får vi fortsätta vidta de åtgärder som behövs. Det är inget snack om det. När man gör den här typen av projekt blir det en påverkan där man vistas och bor om det är precis i det lokala området. Det är svårt att komma ifrån det helt, men vi ska lösa det efter bästa förmåga.

"Full förståelse för"

Enligt Jerker Ekelund ska han ha fått information om att man lagt på helt fel beläggning. Något som Olle Fogelin inte känner igen.

– Fel material kan jag inte uttala mig om. Det handlar om att man inte vattnat i tillräckligt stor omfattning i det torra vädret, vilket behövs för att saltet ska binda det här väggruset som ligger. Det har blivit mycket damm och det förstår jag inte är roligt när man bor där. Det har jag full förståelse för. Binder man inte gruset på rätt sätt så dammar det. Vi har gjort förnyade insatser efter att vi fick kontakt med någon av de boende där och jag hoppas att vi kontinuerligt vattnar i första hand. Så är det sagt och vi försöker lösa det efter bästa förmåga. Jag har fått återkopplat att man försökt förbättra situationen och de boende måste höra av sig till vår kundtjänst vid förnyade problem om vår tillsyn inte är tillräcklig, säger han.

Upplevelsen från boende är att en temporär lösning gjordes som fungerade ett tag. Vad säger du om det?

– Då hoppas jag att man haft förnyad kontakt med vår kundservice, som skött detta på ett förnämligt sätt tidigare. Om det är nya saker hoppas jag att de har pratat med vår kundtjänst igen. 

"Från fall till fall"

 

Vimmerbybon Jerker Ekelund ska ha blivit hänvisad till projektledaren som gav honom ett helt annan bemötande än vd:n Olle Fogelin. 

– Hen kunde inte förstå kritiken alls och sa att det inte finns någonting att klaga på och att hen utfört sitt uppdrag på ett förtjänstfullt sätt. Det var ett extremt samtal och när jag sa att jag tycker att VEMAB får ta sitt ansvar för smutsiga hus och bilar tyckte hen att jag skulle ta kontakt med försäkringsbolag. Jag känner bara: varför inte kunna ta en dialog och försöka lösa det här? frågar sig Jerker Ekelund.

Olle Fogelin kommenterar det så här:

– Jag har inte hänvisat någon till projektledaren i något samtal, utan jag har hänvisat till vår kundtjänst. Jag vet inte vem som har sagt. När det gäller vårt ansvar, när saker och ting inträffar, så får vi titta på det från fall till fall och juridiken får styra. Det går alltid att uttrycka något på ett vänligt eller minde vänligt sätt och vi ska göra det på ett så trevligt och vänligt sätt som möjligt. Det går inte att generellt säga att VEMAB ska ta sitt ansvar, för det kan man inte säga för vad som helst. Det är otvetydigt att vi ska ta vårt ansvar när det är vårt ansvar, men det beror på vad som händer. Våra kunder ska känna att vi har ett vänligt bemötande och adekvata svar på frågor som finns. Har man inte det vid tidpunkten får vi återkomma med svar.

Är det olyckligt om hans version stämmer?

– Det är klart att om den boende inte känner sig rätt bemött är det naturligtvis jättetråkigt. I sådana här situationer finns det en viss mått av irritation från de boende. Man kan vara upprörd och det kan bli tuffa ord från alla möjliga håll och det är inte bra. 

"Så små som möjligt"

Att starta upp ett sådant här arbete precis innan eller under semesterperioden förklarar Olle Fogelin på det här sättet:

– Jag har inte exakt detaljer kring varför man startade nu, men om jag ska prata i generella termer så försöker vi göra projekt med så liten påverkan som möjligt. Saker ska hinnas med och man handlar upp olika entreprenader. Ibland blir det så, att man påbörjar saker som gemene man kanske känner är i en märklig tid. Det kan handla om att tidsplanen måste hålla och har vi inte påbörjat det i tid hinner vi inte heller färdigt i slutändan. Det är en bedömning från fall till, men varför man startade precis när man gjorde har jag inte kunskap om.

Kunde man väntat längre med att öppna vägen igen?

– Det vet jag inte i nuläget. Det får projektledaren för projektet svara på. Det är inte bra om det dammar eller skvätter stenar, men vi försöker göra det så bra som möjligt och jag är trygg i att vi försöker få olägenheterna att bli så små som möjligt.

"Ett luddigt begrepp"

De boende på Snokebovägen lyfter också frågan om kompensation. Där är det svårt att säga något generellt, menar Olle Fogelin.

– Kompensation är ett luddigt begrepp. Om vi orsakar en skada, som vi har ett ansvar för juridiskt, får vi ta det ansvaret. Men hur det ska förhålla sig får man titta på från fall till fall, precis som i alla entreprenader. Man kan inte säga att vi har ett allmänt ansvar för någonting oavsett vad det är som har hänt. Har man fått en skada, så får man inkomma med det kravet och så får vi titta på det. Det regleras enligt gängse förordningar. Du har den allmänna biten kring att människor upplever något som en olägenhet, men det ska vi försöka undvika. Då handlar det ju inte om någon kompensationsbit, men är det direkta skador får vi ta ansvaret för det.

Kommer ni titta på det?

– I de fall där man fått en skada, så ska man höra av sig till oss. Det är inget snack om saken. Därmed är det inte sagt att det ska bli någon allmän kompensation. Har man en skada, så ska man höra av sig så tittar vi på det igen.

Oklart med asfalt

När det kan bli asfalt lagt igen på vägen är oklart.

– Det vågar jag inte säga, utan det får ni ta med projektledaren. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt