Annons:

Stor förändring på Fabriken – satsar mycket hårdare på en målgrupp:

Fabrikens Anders Degerman, Olle Palmér, Camilla Karlsson och Daniel Johansson. Foto: Simon Henriksson

Stor förändring på Fabriken – satsar mycket hårdare på en målgrupp: "Vissa kan bli besvikna"

Allaktivitetshuset Fabriken ska genomgå stora förändringar inför sin öppning den 5 september. Den huvudsakliga målgruppen ska ännu tydligare bli högstadie- och gymnasieungdomar.
– De äldre säger att det är för mycket småbarn, säger enhetschefen Anders Degerman.

Annons:

Den 5 september öppnar Fabriken åter upp sin verksamhet. Men i samband med det sker också ganska stora förändringar. Det handlar om vilken målgrupp Fabriken avser att vända sig till.

För den som går på mellanstadiet blir det inte alls lika många besök på Fabriken framöver. De är nämligen inte välkomna när de vill längre.

– Vi tänker göra en del förändringar när det gäller målgruppen och vem som är välkommen till Fabriken. Den huvudsakliga målgruppen har alltid varit högstadiet och gymnasiet och nu ser vi ett behov av att göra förändringar för att nå ut till dem ännu bättre. Mellanstadiet kommer också vara välkomna hit, men bara på tisdagar framöver. Då kommer vi ha öppet längre för dem och ha fler anpassade aktiviteter för dem, säger enhetschefen Anders Degerman.

Vad är anledningen till det?

– En anledning är att de äldre känner att de har gjort Fabriken när de går på högstadiet. Det finns inte så mycket nytt. Det händer också mycket mellan sexan och sjuan och de äldre ungdomarna säger att det är för mycket småbarn här. Går man i åttan eller nian tycker man förstås att det är för många små barn här då. Det är de två anledningarna som gör att vi vill renodla verksamheten. Vi ser det verkligen som en satsning för att nå ut till fler ungdomar och få till en högre kvalitet. 

Hur tror ni att det här kommer tas emot?

– Vissa kan säkert bli besvikna och vi förstår om man blir det. Det kan handla om mellanstadiebarn som räknat med att komma hit och föräldrar som också räknat med det. Vi hoppas alla förstår att det här är en satsning. Men blir man besviken får man gärna vända sig hit direkt, så ska vi försöka förklara. Vi är öppna för nya förslag och nya idéer. Det här gör vi på prov och testar oss fram. Det kommer fortfarande finnas riktade aktiviteter, som disco exempelvis, där mellanstadiet är välkomna. Risken om man ska göra något för alla, är att det inte blir för någon, säger Anders Degerman och Camilla Karlsson.

Ska upprusta lokalen

I samband med det här ska också själva lokalerna få en upprustning.

– Det ska bli mer hemtrevligt och mer ungdomsanpassat. Vi kommer att byta ut en del möbler och måla om. Miljön är jätteviktig och det ska kännas lite som ett hem. Nu är det lite för mycket av en institution. Det skulle kunna vara hälsocentralens väntsal det här, så den förändringen tror vi jättemycket på.

Man gör även en satsning på sin studio.

– Vi har lagt en bra peng på modern teknik och har en anställning nu som är väldigt kunnig på tekniken. Det gör att vi kan utnyttja den på ett annat sätt för att attrahera fler äldre ungdomar. Vi gör också en uppgradering av caféverksamheten, så den blir mer anpassade för äldre, säger Anders Degerman.

– Det ska bli mer av ett häng här och färre krav på att göra saker. Man ska kunna komma hit för att ta en kaffe eller chilla med sina kompisar.

Vad vill äldre ungdomar?

– Den dialogen måste fortsätta för det ändrar sig hela tiden. Men det kan handla om återkommande event och kanske ett större per kvartal. Där ska ungdomarna kunna vara med och skapa det man vill.

Blir det något alternativ för mellanstadiet eller slängs de under bussen?

– Alternativet med fritidshemmen finns alltid. Dessutom kommer vi ha längre öppet på tisdagar och då anpassar vi aktiviteterna mer efter dem. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt