I helgen öppnar Mika och mamman Anna Rixman Green Fika i Vimmerby.
Foto: Simon Henriksson
Efter succén i Gästgivarehagen bestämde sig Anna Rixman för att öppna Green Fika i hjärtat av centrala Vimmerby. Hon tog över Rosenkransens tidigare lokaler, men det har dröjts innan det veganska caféet kunnat öppna.
Från allra första början var tanken att öppna redan i våras, men startbeskedet från kommunen dröjde och en hel del annat har behövt fixas i lokalen.
– Det har varit en lång tid av förberedelser, säger Anna Rixman.
Vad har varit svårast, jobbigast och roligast med den här tiden?
– Att ställa dit möblerna och fixat det fint har varit det bästa, säger Mika, som hjälper mamma Anna med att göra i ordning lokalen.
– Osäkerheten och väntan har varit jobbig kring när vi kommer igång. Men många har hejat på oss och det känns jättehärligt. Det finns ett stöd känner jag, säger Anna Rixman.
Premiär på söndag
På söndag kan caféet äntligen öppna.
– Det känns jättebra, jätteläskigt och nervöst på samma gång. Det ska verkligen bli jätteroligt.
På premiärdagen är endast den första delen öppen. Det beror på att det återstår en del brandskyddsåtgärder innan man kan öppna hela caféet. När allt är klart kan caféet ha 60 gäster samtidigt.
– Vi hoppas att det ska lösa sig under nästa vecka, säger hon.
Veganskt och glutenfritt
Caféet kommer vara öppet fredag, lördag och söndag tre helger i månaden. Inriktningen är vegansk, glutenfri och nötfri. Det är något som Anna Rixman själv känner saknas i Vimmerby.
– Vi själva äter sådan kost och det är svårt för oss att gå och fika. Det behövs ett alternativ och det ska bli jättekul att träffa våra gäster.
Under sin tid Gästgivarehagen fick man väldigt mycket positiv respons, berättar hon.
– Det var många som inte var veganer eller glutenallergiker som blev positivt överraskade över att det var gott. Det här är inte ett café för bara veganer, utan det är ett café för alla som känner att det kan vara gott utan smör, ägg eller mjölk i saker.