Annons:

150 kilo ost går åt på nyårsdagen – så laddar pizzerian för galna dagen

Salman Taher laddar inför nyårsdagen. Då beställs cirka tre gånger så många pizzor som en normaldag.

150 kilo ost går åt på nyårsdagen – så laddar pizzerian för galna dagen

Nyårsdagen är den internationella pizzadagen. Det märker förstås alla pizzerior av. Ali Hassan är med och driver Vimmerby Pizzeria & Grill i Vimmerby.
– Det är otroligt mycket jobb, berättar han.

Annons:

Oxfilén byts ut mot en flötig Vesuvio och champagnen mot en iskall läsk. Den första dagen på ett nytt år är också pizzans dag. Trycket ökar något enormt på pizzeriorna i hela landet och Vimmerby är inget undantag.

Vår tidning gjorde ett nedslag på en av stadens pizzerior, Vimmerby Pizzeria & Grill, mitt i förberedelserna inför den hektiska dagen.

– Vi försöker vara 100 procent redo för den här dagen. Saknar vi någonting så är det helt kört, säger Ali Hassan, som är med och driver pizzerian. 

En "vanlig" nyårsdag brukar det handla om 650 pizzor som bakas och hamnar i Vimmerbybornas magar, berättar Ali Hassan. Det är drygt tre gånger mer än vad som kan anses som en normaldag.

– Jag tycker själv att det är väldigt roligt för det är otroligt mycket jobb den här dagen. Jag vet inte hur det är för andra, men för oss är det så. Hade det varit flera dagar som var likt den här, så hade jag nog sagt nej till sådana här dagar. För det blir väldigt stressigt, säger Ali Hassan och skrattar.

Ingen dag är jämförbar

Nästan ingen annan dag går att jämföra med nyårsdagen, säger han.

– Nej, så är det. Den dagen som går att jämföra lite med pizzans dag är andra dagen på Bullerby Cup. Då är det nästan lika högt tryck, men det är ändå pizzadagen som är överlägsen jämfört med alla andra dagar på året. 

Varför är pizza så populärt just på nyårsdagen, tror du?

– Jag vet faktiskt inte varför det är så populärt. Kanske är folk trötta efter firandet på nyårsafton och då är pizza det bästa alternativet.

Är det svårt att ta hem ingredienser och tillbehör en sådan här dag?

– Ja, det är lite svårt att ta hem extravaror för det finns inte plats för allting. Allt måste beställas extra mycket av till en sådan här dag. 

Går åt 150 kilo ost

Ali Hassan berättar att man uppskattar att det går åt 150 kilo ost, 140 kilo kebab/kycklingkebab och 250 liter sås på just nyårsdagen. 

Vilka pizzor beställs mest?

– Det som går ut mest av är Vesuvio, Hawaii och Kebabpizza, säger han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt