Annons:

  • Verktygsdonation ger blivande elektriker bättre förutsättningar:

    Melker Johansson, Patrik Sandstedt, Isac Glader, Jan-Erik Svedberg och Eddie Lind gläds över att el- och energiprogrammet på Vimmerby gymnasium får chansen att jobba med proffsverktyg från Hilti. Foto: Ossian Mathiasson

  • Verktygsdonation ger blivande elektriker bättre förutsättningar:

    Den lokala elfirman Sandstedt El ligger bakom satsningen i samarbete med Hilti. Foto: Ossian Mathiasson

Verktygsdonation ger blivande elektriker bättre förutsättningar: "Fantastiskt kul"

De blivande elektrikerna på el- och energiprogrammet får nu chansen att jobba med proffsverktyg från Hilti. 
– Eleverna är mer förberedda när de kommer ut och känner igen verktygen, säger Patrik Sandstedt, vd och ägare på Sandstedt El.

Annons:

Vimmerby gymnasium har utsetts till pilotprojekt för nya hållbarhetssatsningen ”Tools for schools” och eleverna på el- och energiprogrammet drar vinstlotten och får hädanefter jobba med proffsverktyg från byggteknikföretaget Hilti. Lokala elfirman Sandstedt El ligger bakom satsningen i samarbete med Hilti. 

– När vi skulle skriva nytt avtal med Hilti i höstas gick vi över till deras koncept ”Fleet” där man hyr sina maskiner. Vi har tidigare ägt våra maskiner då jag tycker att de har längre livslängd än fyra år. Vi såg vid en inventering att medarbetarna som hade varit längst tid hos oss hade sämst förutsättningar då de hade haft sina maskiner under lång tid, säger Patrik Sandstedt. 

Då fick Patrik Sandstedt nominera ett antal skolor för att vara med i pilotprojektet ”Tools for school”. Vimmerby gymnasium nominerades och tog en av tre platser. 

– Det är synd att maskinerna plockas ner och återvinns i form av reservdelar. Vimmerby gymnasium är först ut i Sverige. Det är fantastiskt kul och jag tycker att det är viktigt att eleverna är så väl förberedda som det bara går inför arbetslivet. Skolans främsta uppgift är att förse oss med arbetskraft och det är en hållbarhet i systemet att vi har rätt förutsättningar och bra kompetens. Viktigt att de är väl förberedda och känner sig hemma i verktygsvården. Vår största resurs är vår personal och den är vi rädda om. Det är förhoppningsvis ett pilotprojekt som blir permanent, säger Patrik Sandstedt. 

"Har inte en obegränsad budget"

Jan-Erik Svedberg, lärare på el- och energiprogrammet, är glad över att eleverna får chansen att jobba med bättre verktyg i samband med undervisningen. 

– Det innebär att våra elever får möjlighet att jobba med proffsverktyg som vi normalt sett inte har råd att köpa. Vi som kommunal skola har inte obegränsad budget utan vi måste göra prioriteringar. Avtalet leder förhoppningsvis till att vi kan byta ut maskiner efter fyra år och för oss är det fantastiskt, säger Jan-Erik Svedberg. 

Jan-Erik Svedberg berättar de fick alla verktyg som de hade med på sin önskelista från Hiltis portal. 

– Utifrån vår budget strävar vi efter att ha så mycket kvalité som möjligt och vår inställning är att våra maskiner ska vara i drift och användas. Eleverna ska ha en känsla för kvalité när de kommer ut i arbetslivet. Det finns så mycket att prata om vad gäller vikten av att ha bra grejer, säger Jan-Erik Svedberg. 

"Tillhör vardagen för en elektriker"

Utrustningen ­– en skruvdragare, en borrhammare, en cirkelsåg och en dammsugare – har lämnats över från Hilti till el- och energiprogrammet på Vimmerby gymnasium. Det är ingen kostnad för gymnasieskolan utan en donation från Hilti.

– Det är verktyg som tillhör vardagen för en elektriker. Jag är glad och lycklig över att det blev som det blev och att vi kan komma igång med detta. Jag brinner för skola och utbildning då skolans elever är vår framtid. Har man ett rykte om sig om att man har bra förutsättningar och bra utrustning så blir man mer attraktiv, säger Patrik Sandstedt. 

Melker Johansson och Eddie Lind är två av eleverna i årskurs tre på el- och energiprogrammet och uppskattar nytillskotten.

– Det är jätteroligt. Vi har tidigare inte haft ordentliga verktyg. Det är bra att ha riktiga verktyg att arbeta med och det gör att vi kommer mer förberedda till arbetslivet, säger Melker Johansson och Eddie Lind. 

Svedberg har dessutom varit i kontakt med Vimmerbyföretaget Prefab som har lovat att skänka en betongvägg som eleverna kan använda i utbildningssyfte. 

– Det får de inte träna på förutom när de är ute på APL, säger Jan-Erik Svedberg. 

Högt söktryck

Det kom vid senaste programrådet fram synpunkter från branschen om att eleverna inte har samma verktygsvana som tidigare. Det har Jan-Erik Svedberg klurat och hittat en lösning på. 

– Vi har hittat en klockren kurs som heter verktygs- och materialhantering. Vi vill inte ta bort någon kurs utan vi ska försöka lägga till den. När man till exempel jobbar med en skruvdragare eller en slagborrmaskin behöver man ha koll på vad man behöver för fler grejer. Jag tror att företagen kommer märka skillnad när eleverna kommer ut i arbetslivet efter att ha genomfört kursen, säger Jan-Erik Svedberg.

El- och energiprogrammet har i dagsläget 42 elever över tre årskurser och antalet lediga platser är tre. Söktrycket är högt inför höstens antagning. 

– Vi har 18 förstahandssökande till 15 platser. Programmet är populärt, säger Svedberg. 

Behovet av nyutbildade elektriker är stort, enligt Sandstedt. 

– Tillverkningen av lysrör förbjuds under våren och det är 15 miljoner armaturer som ska bytas ut inom fem år. Vi står inför en otrolig omställning. Mycket av investeringen som vi gör i maskiner är för att underlätta vardagen, att man ska orka jobba åtta timmar om dagen och att det ska gå så fort som möjligt, säger Sandstedt. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt