Annons:

  • El-elever får värdefull utbildning i skolan – lokala företag gör det möjligt

    Läraren Jan-Erik Svedberg håller koll och ger instruktioner när el-eleverna Fabian Blomqvist och Melvin Adolfsson genomför en spelad räddningsaktion. Foto: Ossian Mathiasson

  • El-elever får värdefull utbildning i skolan – lokala företag gör det möjligt

    Melvin Adolfsson och Fabian Blomqvist.

  • El-elever får värdefull utbildning i skolan – lokala företag gör det möjligt

    Eleverna på el- och energiprogrammet visar upp sina intyg efter den första lift- och fallskyddsutbildningen på Vimmerby gymnasium. Foto: Ossian Mathiasson

  • El-elever får värdefull utbildning i skolan – lokala företag gör det möjligt

    Här är det Linus Hemmingssons tur att ta sig upp i luften och hissa ner Melvin Adolfsson till marken. Foto: Ossian Mathiasson

  • El-elever får värdefull utbildning i skolan – lokala företag gör det möjligt

    Linus Hemmingsson kämpar på i luften för att få ner Melvin Adolfsson så fort som möjligt. Foto: Ossian Mathiasson

El-elever får värdefull utbildning i skolan – lokala företag gör det möjligt

För första gången får eleverna på el- och energiprogrammet lift- och fallskyddsutbildningen på gymnasiet. Det är tack vare fyra lokala elfirmor som har betalat läraren Jan-Erik Svedbergs instruktörsutbildning.

– Nu blir eleverna mycket mer konkurrenskraftiga när de söker en lärlingsplats, säger Jan-Erik Svedberg. 

Annons:

El- och energiprogrammet har, tack vare fyra lokala elfirmor i Vimmerby, fått möjlighet att skicka läraren Jan-Erik Svedberg på instruktörsutbildning i Lund för att i sin tur utbilda både elever och personal på elföretagen i lift- och fallskydd. 

För första gången genomfördes en lift- och fallskyddsutbildning på Vimmerby gymnasium i torsdags. Eleverna parades bland annat ihop två och två för att i en spelad räddningssituation turas om att hissa ner varandra till marken från några meters höjd. 

– Nu när vi är inomhus kan vi inte komma lika högt upp, men det fyller sin funktion, säger läraren Jan-Erik Svedberg. 

De delar på instruktörskostnaden

En elfirma får i samband med anställning av en lärling från el- och energiprogrammet skicka personen på skylift- och fallskyddsutbildning. 

– Det är det första elfirman får göra och det har branschen lyft på programråd genom åren. De tycker att skolan kan lösa det, säger Jan-Erik Svedberg och fortsätter: 

– Om vi på skolan ska ge 15 elever de här två utbildningarna kostar det normalt sett 75 000 kronor och det har vi inte möjlighet att betala. Jag började klura på det och tog reda på vad det skulle kosta för mig att bli instruktör och gå en utbildning i Lund i några dagar. 

Jan-Erik Svedberg tog därefter kontakt med stadens största elfirmor – Sandstedt El, Strömstyrkan, Vimmerby Elektriska och Kennmarks Elfix – och presenterade förslaget att de delar på kostnaden för instruktörsutbildningen. 

– Företagen sa att det bara är att köra på. Nu är min utbildning att få utbilda betald och klar och den är livslång. Jag vill lyfta fram att vi har ett bra samarbete med företagen som har betalat min utbildning för att jag ska kunna vara instruktör. Vi på skolan står för de löpande kostnaderna med certifikat och kurslitteratur. 

Jan-Erik Svedberg ser många fördelar med det nya upplägget.

– Nu är eleverna klara när de kommer ut i arbetslivet och blir därmed mycket mer konkurrenskraftiga när de söker en lärlingsplats. Alla elever på el- och energiprogrammet kommer erbjudas de här två utbildningarna under sin gymnasietid. Även om det fortsatt kostar flera tusenlappar per utbildningstillfälle är det värt det. 

"Inte så kul att sitta och hänga"

Fabian Blomqvist och Melvin Adolfsson, årskurs tre-elever på el- och energiprogrammet, fick testa på att rädda varandra ur den spelade räddningssituationen. 

– Det är bra att vi får lift- och fallskyddsutbildning redan nu på gymnasiet, innan vi kommer ut i arbetslivet. Det är första gången som skolan gör det med oss elever, annars gör man det sen när man har börjat jobba. Det var väl rätt lätt och skoj att man får göra något annat än att bara sitta inne och läsa, säger Fabian Blomqvist. 

Melvin Adolfsson från Mariannelund är också nöjd. 

– Det är bra att få denna utbildning redan i skolan så man är redo när man kommer ut i arbetslivet. Här får man mer koll på hur det fungerar. Det är ganska lätt, men det är bara att man måste veta vad man ska genomföra de olika stegen, säger Melvin Adolfsson. 

Hur var det att agera nödställd?

– Det är inte så kul att sitta och hänga. Benen domnar ganska snabbt och efter ett tag har man ingen känsel från ljumskarna och ner.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt