Annons:

Pulvret som kom till Länsstyrelsen var ofarligt – polisen klara på plats

Polis har spärrat av område runt länsstyrelsen. Foto: MostPhotos

Pulvret som kom till Länsstyrelsen var ofarligt – polisen klara på plats

Länsstyrelsen i Kalmar har spärrats av efter upptäckt av misstänkt föremål. Enligt polisen ska någon form av vitt pulver ha skickats till länsstyrelsen, och polis, räddningstjänst och ambulans är på platsen. Aktionen tros vara samordnad över hela landet då minst 18 länsstyrelser har utsatts för liknande attacker.

Annons:

Det var vid 10-tiden under förmiddagen som räddningstjänsten larmades om ett misstänkt föremål. All personal från länsstyrelsen har evakuerats. Platsen är för närvarande avspärrad. 

– Vi är på plats och undersöker föremålet just nu. Räddningstjänsten, polis och ambulans är på plats, meddelar trygghets- och larmcentralen. Vi vet i nuläget inte mycket mer. 

Samtidigt kom uppgifter från Aftonbladet att flera länsstyrelser har fått liknande larm. Det handlar om Västerås, Nyköping, Linköping, Visby, Växjö och Karlskrona. Där ska det handla om någon form av pulver som kommit per brev. Det kan vara en samordnad och samtida aktion mot flera av länsstyrelser.

Vid 11-tiden skriver polisen på sin hemsida att ett brev med något form av pulver har skickats till Länsstyrelsen.

"Innehållet kommer att undersökas för att ta reda på om det är farligt eller inte", skriver man.

Uppdatering kl 12.30:

Katarina Rusin vid polisens regionsledningscentral i Malmö säger att det handlar om någon form av vitt pulver som har skicktas till Länsstyrelsen och eftersom man inte kan utesluta att pulvret är farligt tillkallades polisen för att tillsammans med räddningstjänsten kontrollera det närmare.

Enligt uppgifter till Barometern ska det finnas personer kvar inne på länsstyrelsen. Dessa får nu inte lämna byggnaden, och inga personer utifrån får heller gå in.

Även säkerhetspolisen har informerats om pulverfynden. 

– Det här är polisens ärende. Men generellt sett har vi en nära samverkan med polisen, exakt hur den samverkan ser ut i det här fallet det har jag ingen närmare uppgift om, säger säkerhetspolisens pressekreterare Karin Lutz till TT.

Uppdatering kl 13.05:

Enligt polisen har minst 18 länsstyrelser drabbats runt om i Sverige, och på samtliga ställen ska det handla om vitt pulver som har kommit med postförsändelse.

Det första larmet kom från Länsstyrelsen i Västerås strax efter klockan 09 i morse.

– Det är någon form av pulverliknande ämne som kommit i en brevförsändelse. I Västerås pågår just nu en räddningsinsats. Det är runt 3–4 personer som misstänks ha kommit i kontakt med ämnet, och som därför ska saneras, förklarade Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på polisregion Mitt, till Aftonbladet.

Uppdatering, 13.30-tiden:

En person har blivit exponerad för pulvret och har nu omhändertagits av smittskyddsläkare i regionen. Det rör sig om den person som öppnade brevet innehållande pulvret. 

– Jag vill betona att personen mår bra efter omständigheterna och inte har några symtom. Det här är en normal kontroll vid sådana här tillfällen, säger Christina Karlberg, kommunikationschef på Länsstyrelsen. 

Länsstyrelsen i Kalmar är fortsatt avspärrad.

Uppdatering, 14.15-tiden:

Pulvret har, efter närmare kontroll, konstaterats vara ofarligt. En anmälan om olaga hot mot grupp har upprättats. Polisen är klara på platsen.

Texten kan komma att uppdateras.

Fakta

Följande länsstyrelser ska vara drabbade:

Falun

Halmstad

Härnösand

Jönköping

Kalmar

Karlskrona

Linköping

Luleå

Malmö

Nyköping

Stockholm

Umeå

Uppsala

Visby

Västerås

Växjö

Örebro

Östersund

Källa: Polisen

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagensvimmerby.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt