Annons:

Emmy konfronterade rånarna – nomineras till Efterlysts civilkuragepris

Emmy Lundqvist Bjerkert från Vimmerby har blivit nominerad till Efterlysts civilkuragepris för sitt rådiga ingripande att filma gärningsmännen när Coop i Vimmerby rånades i höstas. Bilden är tagen när hon uppvaktades av Nordic Wellness i Hultsfred. Foto: Arkivbild

Emmy konfronterade rånarna – nomineras till Efterlysts civilkuragepris

Emmy Lundqvist Bjerkert från Vimmerby är nominerad till Efterlysts civilkuragepris för att ha konfronterat de två killarna som utsatte Coop i Vimmerby för ett grovt rån i höstas. 

Annons:

Det var under en fredagskväll i slutet av september förra året som 22-åriga Emmy Lundqvist Bjerkert handlade på Coop i Vimmerby och när hon stod längst in i butiken hörde hon massa oväsen från kassorna. 

Två maskerade unga män hade rusat raka vägen fram till kassorna och med kniv hotade de kassapersonalen och tvingade till sig kontanter och cigaretter. 

Hon tog fram sin telefon för att både ta många bilder och filma händelseförloppet. En av gärningspersonerna attackerade Emmy för att få tag i hennes mobiltelefon. 

”Han försökte ta min telefon och ta bevisen, men de lyckades han inte ta”, säger Emmy Lundqvist Bjerkert i Efterlysts program som sändes på torsdagskvällen. 

De unga männen fick med sig kontanter och 160 paket cigaretter innan de lämnade butiken. Tack vare hennes film lyckades polisen gripa rånarna dagen därpå. De blev sedermera dömda för rån och brott mot knivlagen. 

Nomineras till tv-programmets civilkuragepris

Nu är hon nominerad till tv-programmet Efterlysts civilkuragepris på 100 000 kronor som de delar ut tillsammans med stiftelsen ”Tryggare Sverige”. 

Håkan Karlsson, kommunpolis i Vimmerby, hyllar Emmys rådiga ingripande och var personen som nominerade Emmy till tv-programmets civilkuragepris.

”Det var bra bilder. Övervakningskameran från butiken hade i stort sett bara filmat ryggtavlorna medan Emmy filmade ansiktena. Att Emmy filmar och tar skydd bakom kassorna är en sak, men när hon ställer kundkorgen, tar fram sin mobil och visar vad hon gör så kan man säga att hon gick ett steg längre än vad en vanlig människa hade gjort. Det var verkligen civilkurage”, säger Håkan Karlsson i Efterlysts program. 

Nästa vecka avslöjar Efterlyst vem av de nominerade som får ta emot priset på 100 000 kronor. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt