Annons:

 • Här har vi fått vänta – nu har familjecentralen invigts i Vimmerby

  Jennie Viberg tog med sig barnen Tuva och Malte till invigningen. Foto: Simon Henriksson

 • Här har vi fått vänta – nu har familjecentralen invigts i Vimmerby

  Här knyts banden mellan kommunen och regionen.

 • Här har vi fått vänta – nu har familjecentralen invigts i Vimmerby

  Eva Wester, längst till höger, har jobbat med frågan i nästan 20 år. "Fantastiskt", säger hon om att få inviga familjecentralen.

 • Här har vi fått vänta – nu har familjecentralen invigts i Vimmerby

  Maja Vainio och Andreas Johansson är anställda av kommunen för att jobba på familjecentralen.

 • Här har vi fått vänta – nu har familjecentralen invigts i Vimmerby

  Regionrådet Emmy Ahlstedt (C) var en av talarna.

 • Här har vi fått vänta – nu har familjecentralen invigts i Vimmerby

  Kommunalrådet Helen Nilsson (S) och kommundirektören Carolina Leijonram överlämnade en tavla.

 • Här har vi fått vänta – nu har familjecentralen invigts i Vimmerby

Här har vi fått vänta – nu har familjecentralen invigts i Vimmerby

1996 invigdes länets första familjecentral i Oskarshamn. Vimmerby har fått vänta och vänta och vänta. Men på tisdagen var det stor invigning.
– Det är väldigt bra, inte minst för den som får barn för första gången, säger Jennie Viberg som kom till invigningen med sina två barn Tuva och Malte.

Annons:

Det har diskuterats i över 20 års tid. När ska Vimmerby kommun få en familjecentral? Under ganska många år har just Vimmerby varit den enda kommun i länet som saknat en. 

För snart två och ett halvt år sedan togs det slutgiltiga beslutet för byggprojektet. Totalt har man satsat 25 miljoner kronor på att bygga om de befintliga lokalerna för att skapa en familjecentral med mödravård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst i anslutning till hälsocentralen.

Under tisdagen var det stor invigning med ballonger, tårta, tal och band som knöts istället för att klippas. Flera framträdande politiker inom regionen och kommunen fanns på plats. Dessutom flera vårdnadshavare med sina barn för att kika på den öppna förskolan. Intresset var uppenbarligen stort för familjecentralen.

Jennie Viberg kom dit med sina två barn Tuva och Malte.

– Jag jobbar själv inom förskoleverksamheten och var i stan i dag, så då tänkte jag att vi åker hit och ser invigningen. Vi kanske kommer åka hit någon gång nu när det har öppnat, berättar hon. 

Vad tänker du att en familjecentral kan betyda?

– Jag tror att det kan vara jättebra. Att få mödravård, barnhälsovård och öppen förskola på samma ställe är kanon. Det är framför allt bra för den som får barn för första gången. Det kan bli en mötesplats, där man kan knyta kontakter, få råd, stöttning och hjälp. Det är inte så lätt att vara förälder alla gånger.

Jobbat med frågan i nästan 20 år

Eva Wester är chefsbarnmorska för mödrahälsovården i norra Kalmar län och har varit chef sedan 2005. Hon har varit med om otaliga möten genom åren för att få till en familjecentral. 

– Det är helt fantastiskt och det här är något man har hållit på med i 25 år. Det är roligt att det är så många familjer här i dag och även en del pensionärer som jobbat i lokalerna tidigare, säger hon.

Vad tror du att familjecentralen kan få för betydelse?

– För samverkans skull är en familjecentral det bästa man kan ha. Det gör att trösklarna sänks för föräldrarna. Allt man behöver finns här och det är lätt att lotsa någon vidare. Det blir mer avdramatiserat när allt finns på ett och samma ställe. Vi vet också att det är avgörande att snabbt få tidig hjälp och tidig hjälp med små insatser kan göra rätt stor skillnad. 

"Lärt sig av andras misstag"

Flera ledande region- och kommunpolitiker höll tal i samband med invigningen, som var öppen för allmänheten.

– Nu är vi kompletta i länet och familjecentralen spelar en viktig roll här och nu. Även i framtiden kommer familjecentralen få en nyckelroll. Tillsammans kan vi fånga upp och hjälpa de barn och familjer som behöver oss allra mest tidigt genom det här, säger Emmy Ahlstedt (C), regionråd.

Hennes regionkollega, Mattias Adolfsson (S), som är ordförande i hälso- och sjukvårdsberedningen, var glad över att kunna öppna länets sista familjecentral – 27 år efter att den första öppnades. 

– Fördelen med att vara sist ut är att man lärt sig av andras misstag och kunnat ta till sig av alla barnsjukdomar. Alla dessa lärdomar tar vi med oss in i verksamheten. Det kommer bli en fantastisk verksamhet mötesplats för alla 975 barn mellan noll och sex år i Vimmerby, säger han. 

Kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby, Helen Nilsson (S), betonade att Vimmerby var sist på listan. 

– Vi har alltid ett stort barnfokus och att få till en mötesplats av den här digniteten är jättebra. Vi gillar mötesplatser i Vimmerby. Barns tankar och funderingar är jätteviktiga för oss och deras uppväxtvillkor betyder mycket för oss i hela kommunen. En familjecentral för oss är ett välkommet komplement, där vi hoppas att vi tidigt kan fånga upp alla risker och alla känslor och den oro som kan finnas hos både barnet och deras föräldrar. Jag är nöjd över att vi nu kan samlas under det här taket.

"Känns jättespännande"

Ett tiotal personer kommer arbeta på familjecentralen. Det rör sig bland annat om barnmorskor och specialistutbildade sjuksköterskor. Från kommunens sida kommer Maja Vainio arbeta inom öppen förskola och Andreas Johansson inom råd och stöd.

– Det känns jättespännande. Vi blev ju anställda redan i oktober, så det har varit en lång startsträcka men nu är vi i mål. Jag tror att det här kommer bli jättebra. Man har sett på föräldrarna som varit på barnhälsovården att de kikat in och längtat efter att den öppna förskolan startar, säger Maja Vainio. 

Hon och Andreas Johansson är överens om att det här är efterlängtat. 

– Förhoppningsvis kommer invånarna i ett tidigt stadie både smidigt och enkelt kunna få hjälp när det blir samlat under ett tak, säger han. 

Vad tror ni att det kan betyda på sikt?

– Att vi tillsammans kan jobba för familjernas skull och få ett helhetsgrepp om hela familjernas hälsa, allt från den fysiska till den pyskiska och den sociala, säger Maja Vainio. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt