Annons:

Kommunal om utebliven lön: "Måste kräva anställningsbevis"

Flera personer vittnar om att de inte fått lön från ett företag i Vimmerby. Kommunals ordförande i Vimmerby vill skicka med ett tydligt budskap till arbetstagarna. – Det första man ska se till är att man har ett anställningsbevis. Det är det viktigaste, säger Lena Kidsten.

Annons:

I förra veckan skrev Dagens Vimmerby om ett Vimmerbyföretag som inte betalat ut lön till sina anställda. Fem personer vi varit i kontakt med uppger att de inte fått lön för sitt arbete, men arbetsgivaren förnekar det hela. 

Kommunals ordförande, Lena Kidsten, har också hört detta. 

– Det här företaget rör sig inte under vårt avtalsområde, men jag har hört samma sak, att man inte har fått lön på flera månader. Jag vet att man har hört av sig till oss om det och frågat vart man ska vända sig, säger hon. 

Är det vanligt i Vimmerby?

– Jag törs inte säga om det är fler fall eller inte. Men jag kan säga att behandlas personal på det här sättet är det för jäkligt. Det handlar om ens grundläggande rättigheter. Man ska ha lön. Man ska inte ens provjobba gratis, det ska inte få förekomma. 

Kan kontakta Kommunal

I det här fallet har Kommunal uppmanat arbetstagarna att vända sig till facket för den specifika verksamheten. 

– Vi har haft någon medlem som hört av sig och då uppmanade vi dem att göra så. Vi försöker hjälpa dem och vill stötta. Det är bara att hoppas att dessa har varit med i facket. 

Kan de kontakta er i ett första läge?

– Absolut. Det är bara att ringa och fråga vart man ska vända sig. 

"Nummer ett"

Av dem Dagens Vimmerby pratat med är många unga och färska i arbetslivet. 

– Det viktigaste är att gå med i ett fackförbund, då kan man få stöttning och hjälp även när det gäller konkurs och annat liknande. Poängen i det hela är att gå med i ett fackförbund i alla fall, allt är inte guld och gröna skogar. Det finns naturligtvis mängder av seriösa, men alla är faktiskt inte det även om det kan låta hur bra som helst, säger Lena Kidsten.

Vad är det viktigaste att tänka på?

– Att se till att man har ett anställningsbevis. Det är nummer ett. Jag vet inte hur dessa personers bevis ser ut eller om det finns, men du ska ha papper på vad du har för lön och vilken tjänst du har. Sedan ska man se till att ansluta sig till en fackförening. Det är jätteviktigt. 

Tror du att unga människor är för godtrogna?

– Jag vet inte om man är godtrogen. Däremot tror jag att man är väldigt glad att få ett jobb och en inkomst. Man tänker: "Yes, nu har jag det", eftersom det inte är så lätt att få ett jobb. Då kan det här viktiga hamna i skymundan. Det går inte att bara lita på den man pratar med. 


Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt