Annons:

  • Alla kommunens femåringar får uppleva förtrollad värld:

    Kommunens alla femåringar får träffa Gullringstrollet. Här är det Skogsbackens förskola som är på besök. Foto: Simon Henriksson

  • Alla kommunens femåringar får uppleva förtrollad värld:

    Bianca Brodin var ett av barnen som dubbades till gullunge.

  • Alla kommunens femåringar får uppleva förtrollad värld:
  • Alla kommunens femåringar får uppleva förtrollad värld:
  • Alla kommunens femåringar får uppleva förtrollad värld:

Alla kommunens femåringar får uppleva förtrollad värld: "Ungarna är lyriska"

I en förtrollad värld får alla femåringar i Vimmerby kommun hålla till just nu. Det är en satsning av Komedianterna som ligger bakom möjligheten att träffa Gullringstrollet.
– Det är ett jättebra initiativ, säger förskolläraren Ann-Sofie Johansson.

Annons:

Under två veckors tid får femåringarna i kommunens alla förskolor åka ut till Gullringen och området runt vattenfallet. Där har nämligen Gullringstrollet vaknat till liv igen. 

Två föreställningar av Komedianterna spelas per dag och barnen åker dit med buss i omgångar. När vår tidning är på plats är det barnen på Skogsbackens förskola som får uppleva den förtrollade världen.

– Det här är ett jättebra initiativ. Vi visste inte så mycket, men det har varit jätteroligt för barnen med olika aktiviteter, stationer, lek och såg. De är så påhittiga. Det är helt suveränt och barnen har varit så taggade bara på att få åka buss, säger förskolläraren Ann-Sofie Johansson.

Alice Rinaldo är ett av alla barn som precis dubbats till "gullunge".

– Det har varit roligt. Vi har fått göra flera utmaningar innan grinden öppnades och vi fick träffa sagotanten. Vi har samlat skräp från skogen som inte ska vara där, berättar hon.

Maja skrev sagan 1995

Sagan om Gullringstrollet skrevs av nyligen bortgågna Maja Westberg Enqvist 1995. Att Komedianterna kan genomföra det här gör hennes make, Anders Enqvist, väldigt glad.

– Efter att Maja skrev sagan var det ett arbetslöshetsprojekt på 90-talet med en teater. Då spelades det barnteater i värdshuset i Gullringen. Sedan har det bubblat en tid och lamporna tändes när vi pratade med Andrew (Johnston) och Micce (Rylander) kring att väcka liv i Gullringstrollet. Sedan kom corona och satte tvärstopp. Jag är skitglad över att vi kunde få till det, säger Anders Enqvist, som också berättar att man planerar att ge ut sagan igen.

Både kommunen och Komedianterna har fått beviljade medel för att satsningen ska kunna genomföras.

– Det är skithäftigt och kul att vi kunde komma i land med det. Vi har diskuterat det länge och den här diskussionen påbörjades redan i augusti förra året. 

Totalt är det drygt 100 barn som får ta del av föreställningen. 

– Barnen får börja vid fallet där trollet tar emot dem. De sjunger och dansar, letar skräp, gör övningar och så vidare. Sedan berättar sagotanten om Gullringstrollet. På slutet är det en lökplantering och därefter blir de dubbade till gullungar. Ungarna är lyriska och pratar inte om annat än troll och att inte slänga skräp i skogen. Dagarna har varit helt fantastiska.

Hoppas det blir varje år

Anders Enqvist hyllar både Sheida Shaghoie och Hanna Svensson för det arbete de gjort när han av förklarliga skäl inte kunnat vara lika närvarande. Trollet spelas av Christiane Hamborg.

– På ett sätt känns det skit att jag inte är trollet, men jag har inte den mentala närvaron eller orken nu. Christiane gör det jättebra som troll och det är så roligt.

Hoppas ni att det här blir återkommande?

– Det är visionen. Vi vill kunna köra det här med förskolorna varje år.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt