Annons:

Oppositionsrådet om skolorna:

Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) är inte imponerad över majoritetens hantering. Foto: Simon Henriksson

Oppositionsrådet om skolorna: "Inte räddade så länge det inte finns pengar"

I veckan var nämndens äskande om mer pengar efter beskedet om att inga skolor eller förskolor får stryka på foten uppe i kommunstyrelsen. Men något beslut blev det inte.
– Det är ett dåligt sätt att förfara det på, säger oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M). 

Annons:

I februari höll den rödgröna majoriteten i Vimmerby kommun pressträff och berättade att ingen av de fyra skolor och förskolor som hotats av nedläggning skulle avvecklas. 

Men för att det beslutet ska kunna hålla krävs det att barn- och utbildningsnämnden får drygt nio miljoner kronor i utökad ram. I veckan var nämndens äskande uppe i kommunstyrelsen, men något beslut kom inte.

I stället bordlades frågan och sköts därmed på framtiden.

– Vi vill inte säga nej och vi kan inte säga ja. Vi måste jobba vidare i en månad till innan vi kan ge ett svar, var beskedet från Lars Johansson (V).

"Måste ta beslut"

Hanteringen är inte imponerande, enligt oppositionsrådet Niklas Gustafsson. 

– Det är ett dåligt sätt att förfara det på. Man måste ta beslut. Nu förhalar man det här ytterligare. Sitter man i en majoritet måste man ta de svåra besluten, säger moderaten.

Var det väntat för dig?

– Nej, jag trodde att vi skulle ta ett beslut om kommunstyrelsen hade pengar eller inte. Jag trodde inte man skulle förhala det ytterligare. Det var enigt i kommunstyrelsens arbetsutskott att säga nej till äskandet och det tryckte jag på. Men det verkar som man vill skjuta på det här tills efter sommaren. Det är inte ärligt mot BUN.

"Rakare och ärligare"

Han ser många risker med det här. 

– För att kunna jobba ute i verksamheterna måste man veta vad som gäller. Det ligger ett ospecificerat sparbeting på 14 miljoner under finansen. Det måste man lösa först. Min bild är att det inte finns några pengar och det vore rakare och ärligare att säga direkt. 

Vad är din bild att det här innebär för alla som tror att skolorna är räddade?

– De är inte räddade så länge det inte finns några pengar. Det är en överhängande risk att frågan kommer upp igen, så länge man inte löst det med andra besparingar eller att man tillfört mer pengar. 

Vad hade du gjort i deras skor?

– Man måste våga ta beslut och vara ärlig. Det finns inga pengar och det går inte att leva på pengar som inte finns. Man får väl säga att man vill behålla skolorna, men att man då måste hitta något annat att spara in på. Nu lever man över sina tillgångar bara.

Tror inte på besked nästa gång

Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) tror att det kan dröja tills ett besked om nämndens äskande tas.

– Jag har små förhoppningar om ett beslut på nästa sammanträde. Jag tror att det skjuts upp igen, säger han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt