Annons:

Hultsfred väljer att inte överklaga flyktingtvånget

Hultsfreds kommun tänker inte överklaga förvaltningsrättens dom. Foto: Hultsfreds kommun

Hultsfred väljer att inte överklaga flyktingtvånget

Hultsfreds kommun har fattat ett beslut att inte överklaga förvaltningsrättens beslut gällande flyktingmottagningen. Det innebär att kommunen kommer återuppta sitt mottagande av nyanlända i enlighet med socialtjänstlagen.

Annons:

I december 2016 kände sig Hultsfreds kommun tvungna att bryta mot socialtjänstlagen och neka nyinflyttade nyanlända försörjningsstöd.

Kommunens beslut blev både omdebatterat och uppmärksammat. 

I våras fick kommunen ett beslut om föreläggande om vite med anledning av stängningen av mottagandet. 

Ett beslut som kommunen överklagade till förvaltningsrätten.  

För några veckor sedan – i mitten av september – kom förvaltningsrättens avslag som innebär att kommunen måste öppna sitt mottagande av nyanlända i enlighet med socialtjänstlagen. 

Kommunen har nu fattat beslutet att de inte tänker överklaga till kammarrätten, något som har tagits gemensamt av partierna i kommunstyrelsens arbetsutskott. 

– Vårt uppdrag är omöjligt att lösa genom att överklaga beslut, eller med nya ekonomiska medel och inte heller fler skolmoduler. Så länge inte staten börjar fördela lärare och socialsekreterare på samma sätt som man borde ha fördelat ansvaret för nyanlända, är det här uppdraget mycket utmanande, säger kommunalrådet Lars Rosander till kommunens hemsida. 

Trots stängningen har inströmningen till kommunen fortsatt och det har lett till att både socialförvaltningen och skolan satts på stora prov. 

Socialförvaltningen har stora högar av obehandlade ärenden och köerna till förskola, SFI och grundskolans lägre årskurser är långa. 

Trots att förskolan öppnat fem nya avdelningar i år är bristen på lokaler stor. 

– Vår kommun har aldrig haft någon önskan om att bryta mot svensk lag eller att stänga verksamheter. Vi har varit tvingade att göra det, säger Rosie Folkesson, oppositionsråd, till kommunens hemsida.  

 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt