Annons:

De anordnar

På söndag arrangeras "folkets omröstning" i Gullringen. Frågan gäller skolan och förskolans överlevnad.

De anordnar "folkets omröstning" – inför politikernas besök

Brännebro skola är hotad igen. På måndag kommer politikerna till Gullringen och nu arrangerar man "folkets omröstning" inför besöket. 

Annons:

Gullringens skola, Brännebro, var en av de skolor som var hotade för åtta år sedan. Då blev den kvar efter folkomröstningen och efter att den dåvarande majoriteten svängt.

Nu är den hotad igen och på måndag kommer politikerna ut till Gullringen för det sista mötet mellan ortsbor och de styrande. Den politiska ledningen har nämligen redan varit i Tuna, Rumskulla och Gullringen. 

Nu arrangerar Gullringens Bygdeförening "folkets omröstning" dagen före mötet. Frågeställningarna är enkla och handlar om huruvida man vill att förskolan och skolan ska finnas kvar eller läggas ned. Dessutom kan rösta om sina tankar kring att seniorer ska finnas med i förskolan och skolan samt om Mosippan ska flytta in i skolan.

– Vi vill veta vad de som bor i Brännebro skolas upptagningsområde tycker och arrangerar ”Folkets omröstning” på söndag. Vi tror män, kvinnor och barn kommer vallfärda till valurnorna på söndag. Både förskolan och skolan är otroligt viktiga för Gullringens utveckling. Det känns viktigt att veta vad folket tycker och minst lika viktigt att samla alla krafter införpolitikermötet på måndag, säger Conny Gunnarsson i Gullringens Bygdeförening.

Vill flytta in förskolan i skolan

Eldsjälen Conny Gunnarsson tror även att Boklok, så snart konjunkturen vänder, är tillbaka på flera hundra anställda igen. Innan Boklok började varsla om uppsägningar var man dubbelt så många som Arla.

– Det är bostadskris i Sverige. Enligt Boverket behövs 70 000 nya bostäder varje år. Det vore bättre att förbereda bostäder och planera innan anstormningen börjar.

Mosippans förskola vill man flytta in i skolan.

– Mosippans förskola är så populär att de år efter år tvingas tacka nej till en del av alla som vill få plats. Vi kan ju inte släppa i väg våra barn och få skolan nedlagd som tack för hjälpen. Vi vill flytta in i skolans undervåning. Då kan vi ta emot alla barn som vill ha en plats och är på så sätt förberedda på att låta Gullringen växa. Mosippans nystartade föräldraförening är taggade till tusen.

Vill att seniorer är med barnen

Det finns även idéer om att få in seniorer i skolan och förskola med upptagningsområdets pensionärer. 

– Konceptet som vi har tittat på startade för 24 år sedan. De har utbildat 550 seniorer varav 140 är aktiva i dag. Förra året startade ett liknande upplägg i Nässjö och blev en succé. I Gullringen har vi mycket hantverkskunskap. Många var med på den tiden Gullringshus tillverkade leksaker. Det vill vi göra tillsammans med barnen. Vi kan vara en lugn och trygg extraresurs samtidigt som vi har roligt. Vi måste hjälpas åt allihop och när vi gör det kommer vi kunna komma hur långt som helst, säger Conny Gunnarsson. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt