Annons:

Inte aktuellt att sponsra med skyddat boende – vd:n förklarar varför

”Vi bjuder redan på hyran för deras kontor”, säger vd Helena Grybäck Svensson som förklaring till att man inte sponsrar en lägenhet som Kvinnojouren kan använda som skyddat boende. Foto: Lotta Madestam/Pressbild

Inte aktuellt att sponsra med skyddat boende – vd:n förklarar varför

Det är inte aktuellt för Hultsfreds Bostäder att sponsra Kvinnojouren med en lägenhet, som kan användas som skyddat boende. I synnerhet inte nu.
– Vi bjuder redan på hyran för deras kontor, säger vd Helena Grybäck Svensson.

Annons:

Vimarhem sponsrar Hultsfred-Vimmerby Kvinnojour med en lägenhet i Vimmerby, där våldsutsatta tjejer och kvinnor kan få en fristad.

I månadsskiftet måste föreningen lämna sin lägenhet i Hultsfred som man haft i runt 20 år, som en följd av ett mycket tufft ekonomiskt läge under 2023. Här kan du läsa mer om det.

– Vi har haft upplägget att de har hyrt den lägenheten och så har bostadsbolaget sponsrat deras kontor och det kommer vi fortsätta att göra, så vi är också med och sponsrar, säger Helena Grybäck Svensson.

”Vi är jättetacksamma”

Vilket verksamhetschef Elaine Sanches vill understryka att de är extremt tacksamma för.

– Jag är inte besviken, det gör mig bara ledsen att behöva säga nej till tjejer och kvinnor som behöver skyddat boende, säger hon.

Lägenheten som Kvinnojouren använder som kontor kostnadsfritt har en hyra på drygt 3 000 kronor i månaden.

Att sponsra ytterligare en lägenhet är inte aktuellt, enligt Helena Grybäck Svensson.

Signalerna är ju annars att det är mycket tomma lägenheter, vore det inte bättre att en kommer till användning än står tom?

– Nu är vi inne i en omdaning. Det är i Stålhagen vi har mycket tomt och de lägenheterna måste vi ha för alla omflyttningar som ska ske. Så de ingår i ett större pussel, vi måste se till helheten.

"Vi behöver ett kontor"

Om bara Elaine Sanches kunde skulle hon avveckla kontoret till förmån för en lägenhet att använda som skyddat boende för våldsutsatta tjejer och kvinnor.

– Jag har inte plats hemma, annars skulle jag flytta hem allt, men vi behöver ett kontor där vi kan förvara allt material, alla våra grejer och där vi kan ha våra möten. Kontoret behövs för verksamheten, men så klart skulle jag hellre välja att ha ett skyddat boende även i Hultsfred om vi kunde.

Tömmer lägenheten

Kvinnojouren är i full färd med att flytta ut från lägenheten. Från månadsskiftet ska den vara lämnad.

– Så sent som i går ringde en tjej till mig och grät och behövde ett skuddat boende sedan hon blivit slagen. Jag kom hem gråtandes för att jag tvingades säga nej till henne, men jag ska leta efter en Kvinnojour som kanske har möjlighet att ta emot henne, säger Elaine Sanches, som står undrande över vad som hänt efter jul.

– Efter jul är det många unga tjejer som sagt att de måste lämna sin sambo eller man. Någon hade blivit slagen så mycket att hon hamnat på sjukhus. Våldet ökar i vårt samhälle.

Så förhoppningen är att snart kunna börja hyra en lägenhet igen.

– När vi har en stabil ekonomi igen hoppas jag att vi kan ta tillbaka en lägenhet i Hultsfred som vi kan använda som skyddat boende. Den behövs, säger Elaine Sanches.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt