Annons:

Utvecklingschefen vill inte se besparingar på Kulturskolan:

Egon Karlsson är utvecklingschef på Vimmerby kommun. Han vill inte se några besparingar på kulturområdet. Foto: Simon Henriksson

Utvecklingschefen vill inte se besparingar på Kulturskolan: "Tar fajten"

Det är tuffa tider i kommunen och besparingsförslagen duggar tätt. Ännu finns inget beslut om besparingar inom kulturen – och så vill utvecklingschefen Egon Karlsson att det ska fortsätta.
– Sparar man här är det Ebberöds bank, säger han.

Annons:

Kommunens ekonomi är, likt många andra i kommunsverige, i fritt fall. Besparingsförslagen och nedskärningarna är många. Men hittills är kulturen, idrotten och föreningslivet fredat.

Så vill utvecklingschefen Egon Karlsson att det ska fortsätta att vara. 

– Sådana här verksamheter, som Kulturskolan, och föreningslivet och fritidssidan, är nyckeln för ett välfungerande samhälle. En satsad krona ger sex besparade kronor. Hela utvecklingsavdelningens budget, med kultur, fritid och föreningsliv, ligger på över 30 miljoner kronor. Kan vi förhindra en enda ungdom från att bli livstidskriminell vartannat år, så har vi igen pengarna. Därför är det här nyckeln för framtiden, speciellt när vi ser en trend bland barn och unga som mår sämre psykiskt och där den fysiska aktiviteten sjunker. Sparar man här är det Ebberöds bank. Då får man ännu högre kostnader för BUN och SOC framöver, säger utvecklingschefen Egon Karlsson.

"Orsak och verkan"

Börjar det diskuteras så tänker han ta fajten säger han.

– Det blir tufft, men det är mitt jobb. Jag tar fajten. Kulturskolan är lite unik för en kommunal verksamhet. Jennie (Leander Lilja) har byggt upp verksamheten med samarbete och vi har affärspartners. Det gör att vi kan söka medel och vi har kunnat expandera verksamheten genom att öppna upp för samarbeten. 

Egon Karlsson menar att det också är realistiskt att tro att det inte blir några besparingar inom de tidigare nämnda områdena.

– Det handlar om orsak och verkan. Varför är vi i det här läget? Det beror på neddragningarna 2015 och vad blev effekten? Ökade underskott inom både BUN och SOC. Det är orsak och verkan. Sparar vi en krona så blir det sex kronor mer i utgifter någon annanstans. Det är en hävstångseffekt. Jämför vi kultur och fritid mot andra kommuner så ligger vi något lägre i budget än genomsnittet. Samtidigt har Kulturskolan hållit sin budget med råge de senaste fem åren. Förra året gick vi 2,1 miljoner kronor bättre än budget.

"Viktigast är människors välmående"

2023 låg Kulturskolans budget på 7,3 miljoner kronor. I år är den 7,66 miljoner kronor.

– Det handlar om att titta på värde samt orsak och verkan i varje fall. Jämför man genomsnittskostnaden för BUN och SOC med andra kommuner, så ligger vi högt där. Sedan ska vi inte bara prata pengar. Det viktigaste är människors välmående. Utan fotbollsträning, ishockey, hästsport, kulturskola, dans och teater – vad har vi för samhälle då?

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt