Annons:

Nytt manligt preventivmedel kan vara på väg – ska testas i Sverige

Ett manligt preventivmedel, liknande kvinnans p-piller, kan vara på väg. Foto: Pixabay

Nytt manligt preventivmedel kan vara på väg – ska testas i Sverige

Länge har det rapporterats om att ett manligt hormonellt preventivmedel är på gång. Ännu finns inget – men nu görs ett nytt försök.
Under 2018 påbörjas en studie som ska undersöka om en salva, eller gel, kan fungera för män.

Annons:

För nästan 60 år sedan godkändes det första p-pillret för kvinnor. 

Men någon motsvarighet gäller inte för män. För dem är det endast kondom eller sterilisering som gäller. 

Nu görs ett nytt försök att hitta ett nytt preventivmedel för gruppen män.

En ny salva ska testas i Sverige under 2018. Forskarna vill bara ha med etablerade par i fertil ålder i studien eftersom att det är kvinnor som blir gravida.

– Det är viktigt att vi träffar både kvinnan och mannen och att de förstår att det här är första gången vi testar salvan som preventivmedel. Vi har tidigare sett att den effektivt hämmar spermieproduktionen, men vi vet ännu inte hur det fungerar i verkligheten, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet, till Aftonbladet. 

Mindre studier i USA

En mindre studie har redan genomförts och salvan gav då 89 procent av männen färre en miljon spermier per milliliter   utlösning. Salvan innehåller en kombination av två hormon, testosteron och gulkroppsliknande hormon. Kombinationen är viktig eftersom enbart gulkroppshormon skulle leda till impotens.

– Många hormonella metoder för kvinnor går ut på att hämma ägglossning och den här metoden bygger också på hämning, men av spermieproduktionen. Men det är mycket svårare eftersom kvinnor har ägglossning en gång i månaden, medan stora mängder spermier nybildas hela tiden, säger Kristina Gemzell Danielsson.

En viktig aspekt är att spermieproduktionen återgår till en "normalnivå" snabbt efter att mannen slutat med p-salvan.

– Vi har gjort mindre studier i USA för att undersöka den optimala dosen, hur effektivt den hämmar spermieproduktionen och vilka biverkningar den kan ge på blodtryck, hud, vikt, lust och humör. Det är en väldigt förmånlig biverkningsprofil och därför vill vi gå vidare till större studier nu, säger Kristina Gemzell Danielsson.

Män positiva

De vanligaste biverkningarna var hudirritation, akne, ökad lust, viktuppgång och påverkan på humöret. Forskarna såg ingen negativ inverkan på prostata eller blodtryck.

Intresset från Läkemedelsindustrin är lågt för ett manligt preventivmedel, enligt Kristina Gemzell Danielsson. Men studier som gjorts visar att män är intresserade – mest i jämställda länder.

– Läkemedelsbolagen kanske tänker att manliga preventivmedel ska ersätta användningen av kvinnliga. Jag ser det istället som ett tillskott, att män också får en möjlighet att styra sin reproduktion. I några fall kanske det ersätter, men jag tror mycket mer på att både kvinnan och mannen använder preventivmedel, säger hon.

Många hinder, och troligen många år, kvarstår innan p-salvan kan bli verklighet.

– Ibland kan det låta som att vi forskare säger samma sak hela tiden, att det snart kommer ett hormonellt preventivmedel för män. Men det är steg för steg som de här studierna görs. Nu är det dags för den större studien där vi verkligen använder det som preventivmedel.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt