För 29:e gången i ordningen delade Bevara Vimmerby ut sitt byggnadsvårdsdiplom. Denna gång till Vimmerby kommuns fastighetskontor som fick diplomet för sitt arbete med nybyggnationen av förskolan Nybble. På bilden ses Mikael Sandström, Gustaf von Seth, Mona BAdran, Torbjörn Bergström och Anders Eriksson.
Foto: Ossian Mathiasson
Årets pristagare av föreningen Bevara Vimmerbys byggnadsvårdsdiplom är Vimmerby kommuns fastighetskontor för sitt arbete med nybyggnationen av förskolan Nybble. Pristagaren avslöjades i slutet av april och diplomet lämnades formellt över till fastighetskontoret på Bevara Vimmerbys årsmöte förra veckan.
Mikael Sandström hänvisar till att det är första gången som kommunen får pris från föreningen i positiv bemärkelse. Vid två tidigare tillfällen har kommunen fått föreningens ”antipris” Grävskopan.
– Ibland har kommunen varit irriterad på Bevara Vimmerby i allmänhet och mig i synnerhet. När vi nu såg resultatet av Nybble förskola, ett fantastiskt projekt och som dessutom är byggt helt i trä, är det på plats med en hyllning. Om vi nu skäller så himla mycket så ska vi också hylla kommunen när de gör bra saker. Att få hela det här projektet att fungera och fungera så pass bra som det gjorde är vi väldigt imponerade av, säger Bevara Vimmerbys ordförande Mikael Sandström.
"Glada över hur det blev"
Mona Badran har varit med i projektet från start då hon först arbetade med bygglov på miljö- och byggnadskontoret och sedan arbetade som projektledare för förskolan på fastighetskontoret.
– Det känns jättekul. Alla vi som har jobbat med detta är väldigt stolta över resultatet och glada över hur det blev, säger Mona Badran.
När diplomet delades ut i Rådhuset fanns Vimmerby kommuns tidigare fastighetschef Torbjörn Bergström på plats för att prata om projektet från start till mål. I slutet av november, strax efter den officiella invigningen av förskolan, berättade Dagens Vimmerby att han hade sagt upp sig.
– Jag började jobba som Vimmerby kommuns fastighetschef 2017 och redan då pratade vi om att kommunen behövde en ny förskola. Tomten vi var tilldelad var uppe vid Lunden och det var där vi skulle bygga en förskola för 200 barn. Vi startade inte igång ordentligt i och med att det var valtider. Efter valet 2018 bestämdes det att vi skulle bygga en förskola med max 120 barn och hamnade nere på Nybble-tomten, säger Torbjörn Bergström.
"Fått till det väldigt bra"
Mikael Sandström ställer frågan till Torbjörn Bergström om varför Skanska fick i uppdrag att bygga Nybble förskola.
– Det är för att SKR gjorde en upphandling på fyra olika områden i Sverige där våra entreprenörer fick lämna olika förslag. Vi hade runt åtta att välja på i Småland och vi tyckte att Skanskas modell passade oss väldigt bra när vi tittade byggnadsmässigt samtidigt som verksamheten också var med i ett tidigt skede. Det är en stor förskola, egentligen för stor för antalet barn som är där. Tidigt i projektet bestämdes det att det skulle vara ett storkök och storköket ska serva alla förskolorna i Vimmerby tätort. Köket är väldigt stort och det är inte bara för barnen som går där. Vi har förberett en avdelning för barn som skulle kunna vara där på obekväm arbetstid.
Torbjörn Bergström är nöjd med slutresultatet och hoppas att det nya vård- och omsorgsboendet byggs i Nybble.
– Vi tycker att vi har fått till det väldigt bra. I visionen som vi har jobbat vidare på och som Mona har tagit över tillsammans med Gustaf (von Seth) är det ett omsorgsboende på granntomten. Det som är framprojekterat skulle kunna passa in väldigt bra ihop med förskolan, säger Torbjörn Bergström.
Mikael Sandström har noterat att förskolebarnen har fått vara med och önska vad de vill ha på förskolan.
– Jag läste i tidningen att ett barn hade önskat sig en swimmingpook och det visade sig vara mitt barnbarn, säger Mikael Sandström.
"Ett väldigt bra val"
Anders Eriksson jobbade under en period som verksamhetschef inom förskolan och har varit delaktig i bygget av förskolan.
– Jag vet att det skapades en arbetsgrupp med personal från förskolorna där barnen skulle flytta ifrån och de har jobbat tillsammans med barnen och låtit barnen vara med och formera miljön med olika önskemål. Det var många bra saker som kom fram i samråd med barnen. Går man runt och tittar på förskolan så ser man resultatet av det med små krypin och små gömställen där man kan leka kurragömma. Det är vad barnen har fått önska och det är väldigt mycket sådana saker som är genomförda, säger Anders Eriksson.
Han hyllar Skanska som har varit tillmötesgående när förskolan har haft önskemål om att de vill att det ska vara och se ut på ett visst sätt.
– Skanska har bjudit till för att göra anpassningarna utan att det har kostat så förskräckligt mycket mer. Alla som jag har träffat har varit väldigt nöjda, både personal och föräldrar.
Gustaf von Seth tillträdde i februari som tillförordnad fastighetschef i kommunen och uppskattar föreningens val.
– Vi tycker att föreningen Bevara Vimmerby har gjort ett väldigt bra val. Jag själv har inte gjort ett dugg med förskolan, men det är alltid angenämt att få komma fram när det gäller bra saker, säger Gustaf von Seth.