Annons:

  • Ebbe, 4, och hans mamma Lina går på skräpjakt i Södra Vi:

    Fyraåriga Ebbe och hans mamma Lina går skräponader i Södra Vi och samlar in skräp. Foto: Privat

  • Ebbe, 4, och hans mamma Lina går på skräpjakt i Södra Vi:

    Ebbe hittar mycket knasigt under sina promenader.

Ebbe, 4, och hans mamma Lina går på skräpjakt i Södra Vi: "Hoppas fler tänker till"

Fyraåriga Ebbe gör en stor insats för samhället. Tillsammans med sin mamma Lina Sällberg går han "skräponad" och plockar upp mängder av skräp i Södra Vi.
– Första gången sa han "jag tror vi måste gå runt hela vår planet", berättar Lina Sällberg.

Annons:

Det var den 8 mars som Lina och Ebbe, 4, tog sin första skräppromenad. Ebbe hade då uppmärksammat skräp som kom fram under snön på trottoarerna när de gick till och från förskolan.

– Han tyckte inte att det skulle ligga där, utan ville plocka upp skräpet. Vi började då ta promenader och plocka upp det vi hittade. Första rundan blev det en full matkasse och då gick vi från vårt hus, förbi Brunnsparken, vidare ned mot förskolan och hem igen. Det blev också en del burkar och flaskor, vilka jag förklarade att man kan få pengar för om man lämnar in dem på pantstationer, berättar Lina Sällberg.

Den första promenaden, som de kallar för "skräponad", tog en timme och 45 minuter.

– Efteråt sa Ebbe "vad mycket skräp! Jag tror vi måste gå runt hela vår planet". Ebbe föreslog själv, både till mig och pappa Erik, att vi skulle gå på skräponad därefter, då han tyckte att det var roligt och spännande, samtidigt som han fick möjlighet att spara pengar till en särskild leksak som han önskar sig.

"En bra aktivitet"

Nu har Ebbe varit ute ett tiotal gånger och rensat Södra Vi på allt skräp som finns i naturen.

– Det har blivit en bra aktivitet för att komma ut en sväng på eftermiddagarna samtidigt som vi rastar hunden och lillasyster Alma, ett år, sover i vagnen. Ebbe får pengar för de burkar och flaskor han hittar, men tyvärr är många av de som ligger trasiga, importburkar eller saknar etikett, men han får pengar för dem ändå av oss föräldrar.

Rekordet för en enda "skräponad" är hela 85 stycken bukar och flaskor.

– Dessförinnan har vi vid ett och samma tillfälle hittat till exempel 67 och 55 stycken, så det är gott om sådant som har slängts i samhället, inte minst i området vid Pumpen, men också vid det tidigare sågverket där utländska lastbilschaufförer, vad det verkar med tanke på vad vi hittat där, verkar stå parkerade för övernattning.

Dagens mest knasiga

Lina berättar att det finns flera områden i samhället där det finns särskilt mycket skräp.

– Vi har rört oss en del i samhället i flera år, så vi har också sett var det ligger mycket skräp. Ett av områdena är intill återvinningsstationen. Där var vi förra torsdagen och plockade ihop en fullproppad säck med skräp, två matkassar och hade korgarna under syskonvagnen fulla med burkar, flaskor och metall samt större grejer som fick köras hem med bil, säger hon och fortsätter:

– Ett annat särskilt nedskräpat område är under och kring bron som går över järnvägsspåret liksom vid bensinstationen. Skräpet finns dock mer eller mindre överallt. Har man väl börjat se det, så dyker det bara upp mer och mer. 

Efter varje skräppromenad räknar de antalet brukar och flaskor – samt det för dagen som har varit mest knasigt.

– Hittills har det varit kalsonger inte mindre än tre gånger, en sko, ett dörrhandtag, en matta och cykeltrampor. 

Blev snabbt ohållbart

Att lägga allt skräp i de egna soptunnorna blev snabbt ohållbart.

– Vi har åtta sopsäckar och en hel del skrot i vårt garage. Jag har varit i kontakt med renhållningschefen på VEMAB och fått lov att kostnadsfritt skicka med extra sopsäckar med restavfall nästa avhämtning. Med de större grejerna får vi själva åka in till Vimmerbys återvinningscenral. I Södra Vi samhälle finns det för få allmänna papperskorgar att nyttja om man vill slänga något medhavt eller som man hittar. Fler skulle vara önskvärt, förslagsvis längs gångbanan vid Brunnsparken och på lite andra platser där många promenerar. Det finns uppsamling av hundbajspåsar, och där ska ju inte annat än just dessa slängas. Dock har vi slängt säkert ett 40-tal hundbajspåsar med innehåll, alla av samma sort och färg, som hittats slänga i diket.

Något annat återkommande är engångsplasthandskar, vilka så gott som alltid ligger intill tvättservetter och fimpar, säger Lina Sällberg.

– Tomma cigarettpaket, snusdosor och godispapper hittar vi mycket, men den största volymen är nog ändå plast av olika sorter. Eftersom vi fått lov att skicka med extra sopsäckar kommande hämtning så har jag gjort ett litet evenemang på Facebook för att försöka få med flera att plocka, så de sedan kan komma med sina påsar till oss för att lämna av inför upphämtning. Det har dock inte gett någon effekt annat än att folk sett och uppmärksammat vad vi gör och tycker att det är något bra.

Ibland får Ebbe beröm av allmänheten, berättar hon.

– Vissa stannar och pratat lite med oss då vi är ute och plockar och berömmer Ebbe, andra går förbi och låtsas som att de inte ser oss. Vi tror och hoppas ändå att det får flera att tänka efter innan de slänger något, att fler börjar plocka upp om de går förbi skräp, men också att kommunen kan se över möjligheten att sätta ut några sopkorgar i samhället, så att det är enklare för allmänheten att hålla rent på gatorna och har någonstans att slänga skräp, samt att åkeriet som tar hand om våra sopor ser över eventuella brister i hantering och bortforsling av sopor, eller om hushållen behöver göra något annorlunda vid sortering.

Fått ihop pengar till leksaken

Hon anser även att återvinningsstationen i sig är ett problem, då containrar ofta står fulla.

– Det gör att sorterade sopor hamnar utanför samt att vinden tar med sig det bort. Att plocka upp redan inlämnat och sorterat skräp är riktigt tråkigt. Jag tror inte att det handlar om att invånarna i Södra Vi plötsligt börjat slänga mer skräp omkring sig, utan mycket kommer från just återvinningsstationen och de nya sopbilarna som jag tror. Jag såg själv i veckan hur en sopbil tappade skräp, har sett att det ligger kvar på gatan direkt efter tömning och dikeskanterna har inte sett ut så här förut heller.

Ebbe har redan nu fått ihop pengar till den leksak han önskat köpa.

– Det gick betydligt snabbare än vad vi kunde tro. Då vi var och pantade senast så stod han och kikade på glassarna i en glassdisk och jag frågade om han ville köpa en glass för pengarna han tjänat ihop på pant, men då svarade han att han skulle spara dem till sin monstertruck som han vill köpa. Eftersom jag har ett stort intresse för miljö och hållbarhet så är det roligt att detta har engagerat Ebbe så mycket, samtidigt som det är en bra möjlighet att lära honom om såväl miljö som ekonomi, berättar Lina Sällberg.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt